Caransebeşul mai are şanse la proiecte


Într-o declaraţie de presă făcută recent, primarul Caransebeşului, Felix Borcean, a ţinut să lămurească aspectele întâlnirii pe care a avut-o cu fostul premier Sorin Grindeanu, care, la momentul respectiv, a spus că vrea să ajute municipiul. Nu a mai apucat să facă acest lucru, fiindcă, după numai o săptămână după vizita pe care a efectuat-o la Caransebeş, unde a participat la întâlnirea de 25 de ani a promoţiei 1992 a Colegiului Naţional Traian Doda”, a fost schimbat din funcţie cu actualul prim-ministru Mihai Tudose.

Edilul Caransebeşului a spus însă că lucrurile nu se vor opri aici. Există, sigur, o «pată», ca să spun aşa, privind PNDL 2, program la care nu am avut niciun proiect. Pot să explic care e situaţia în acest caz. Foarte multe primării care au depus proiecte pe PNDL le-au avut din mandatele anterioare, fie ale actualilor primari, fie ale celor de dinaintea lor. Au fost primari noi care au avut proiecte, însă ele datau din PNDL 1. Primăria Caransebeş nu a avut niciodată proiecte pe PNDL, astfel că în momentul în care s-a declanşat acest program, care a fost oarecum pregătit pentru primăriile PSD şi, din câte ştiam eu la momentul respectiv, el era un program destinat mai mult unităţilor administrativ-teritoriale rurale, recunosc, am fost luaţi pe nepusă masă şi, evident, nu am avut timpul necesar, cu o zi sau două înainte de a se finaliza depunerile, astfel că nu am depus niciun proiect. Anul acesta a fost o excepţie, pentru că s-au alocat sume foarte consistente, şi nu discreţionar, cum se întâmpla în anii trecuţi, în funcţie de cine era la guvernare, acum chiar s-a făcut o împărţire corectă, doar că trebuie urmărită şi finalitatea. Nu trebuie să se îmbete cu apă rece primarii care au câştigat aceste proiecte, fiindcă eu am îndoieli că tot ce s-a trecut pe acea listă se va şi realiza. Dar nu vreau să par ca vulpea care, dacă n-a ajuns la struguri, spune că sunt acri”, a afirmat Felix Borcean.

Edilul municipiului a ţinut însă să precizeze că pentru Caransebeş mai există o şansă, pe CNI, unde chiar a fost demarată o acţiune pentru realizarea câtorva proiecte care se pretează pe această nişă. „Este vorba, de exemplu, despre pista de atletism a Stadionului Municipal, numai că aici există o situaţie litigioasă, vom discuta şi cu cei care vor beneficia de această modernizare, pentru a găsi o soluţie ca să putem utiliza terenul respectiv şi să reuşim să facem acest proiect. Un alt proiect priveşte Căminul Cultural de la Jupa, pentru că CNI tocmai acestor activităţi sportive şi culturale este destinat. Noi ne axăm şi pe fonduri europene, suntem în curs de semnare a proiectului care atrage în Caransebeş 5,5 milioane de euro, bani destinaţi comunităţilor defavorizate, şi, pe măsură ce se vor deschide alte oportunităţi de finanţare, vizăm şi alte proiecte, cum ar fi pistele pentru biciclete, eficientizarea energetică, Spitalul de boli infecţioase Bora, precum şi proiecte de tip Smart-City, cu iluminat inteligent, deja avem o zonă-pilot în cartierul Pipirig. Aşa că «Proiecte zero pentru Caransebeş», cum a apărut în presă, nu e un titlu corect. «Proiecte zero pe PNDL», da, este”, a mai spus Felix Borcean.

Sonia BERGER