Caransebeşul face alianţă pentru gaz 1În cadrul şedinţei de la sfârşitul lunii ianuarie, consilierii locali municipali au aprobat hotărârea privind înfiinţarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale în Caransebeş – sat aparţinător Jupa, şi localităţile Buchin, Bolvaşniţa şi Bucoşniţa, mai exact depunerea proiectului cu această denumire pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Prin acest vot, aleşii municipali au aprobat implicit parteneriatul între Caransebeş şi cele trei comune.
În cadrul acestui program de finanţare, va fi sprijinită dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale, în vederea creşterii nivelului de flexibilitate, siguranţă, eficienţă în operare, precum şi integrarea activităţilor de transport, distribuţie şi consum final.
În raportul care însoţeşte hotărârea de consiliu local se arată că proiectele propuse în cadrul acestui obiectiv specific vor finanţa construirea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv instalaţiile, echipamentele şi dotările aferente funcţionalităţilor inteligente, construirea staţiilor de reglare, măsurare-predare a gazelor naturale şi a racordului la Sistemul de transport existent, exclusiv în scopul alimentării unei reţele inteligente de distribuţie propusă printr-un proiect, precum şi construirea reţelelor interioare de distribuţie a gazelor naturale pentru clădirile administrative publice branşate la reţeaua inteligentă de distribuţie a gazelor naturale propuse prin proiect, respectiv primării, centre sociale, şcoli etc., în cadrul cărora se desfăşoară activităţi non-economice, şi, nu în ultimul rând, construirea branşamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietăţii publice.
În cazul concret al municipiului Caransebeş, primarul Felix Borcean a explicat, într-o recentă conferinţă de presă, că în acest proiect nu au fost incluse cartierele Valea Cenchii, Teiuş şi Zona Gării, pentru că nu a fost de acord să vină cu un obiectiv în care administraţia locală a investit deja muncă şi bani, fiind în stadiul în care aici se pot începe lucrările, în condiţiile în care primăriile din Bucoşniţa, Bolvaşniţa şi Buchin sunt la nivelul zero, aşa cum e cazul satului aparţinător Jupa.
„Aşa stând lucrurile, am zis că o să ne alăturăm în acest demers, însă doar cu Jupa, pentru că e avantajos să mergi şi cu atât. Sigur că şi pe cei din Jupa am vrut să-i prindem pe vechiul proiect, dar cum ei sunt pe un punct de exploatare diferit faţă de municipiul Caransebeş, nu i-am putut include în proiectul de extindere a reţelelor pentru Teiuş, Valea Cenchii şi Gară. Eu zic că locuitorii din Valea Cenchii au o perspectivă mai apropiată decât cei din Jupa, ceea ce mi se pare foarte firesc, pe fonduri europene fiind o tergiversare foarte accentuată”, a mai spus Felix Borcean. (B. Naum)


Un gând despre “Caransebeşul face alianţă pentru gaz

Comentariile sunt închise.