Caransebeşul, în căutarea farmecului de odinioară


Abia încheiate lucrările de modernizare a străzii Avram Iancu, „Lipscaniul gugulanilor”, principala cale de acces spre Piaţa Agroalimentară, prin realizarea primei piste de biciclete din oraş, căi pietonale moderne şi spaţioase, parcări şi acces rutier, precum şi amenajarea intersecţiei cu Str. Libertăţii, prin montarea pe un soclu a statuii de marmură „Rodul Pământului”, realizată de sculptorul Emin Petrosian din Armenia, şi iată că în această săptămână a început o altă mare lucrare edilitară.

Este vorba despre reamenajarea spaţiului pietonal din Centrul Civic, cuprins între Statuia Episcopului Miron Cristea şi Casa de Cultură „George Suru”.

Vor fi schimbate toate dalele aflate în strare de degradare, iar cele bune vor fi recuperate pentru amenajarea piaţetei care se va realiza între blocurile de la biserica din cartierul Pipirig. Stâlpii existenţi pe Str. Episcopiei vor fi înlocuiţi cu stâlpi electrici din fier forjat şi felinare.

Totodată, vor fi amplasate, începând din faţa Catedralei Episcopale spre Parcul „Gen. Ioan Dragalina” opt statui din marmură, care vor fi de fapt fântâni cu apă curgătoare – Femeia care se închină, Magul, Mironosiţele, Sf. Sinod, Aripa Îngerului, Turnul lui Babel, Scara Îngerilor şi Steaua magilor, realizate de sculptorul Eugen Petri.

„Întreaga investiţie este la fel ca în cazul celei de pe strada de la Piaţă, sau Arcul dintre biserici, tot din bugetul local. Prin ce facem, sper ca municipiul Caransebeş să-şi recapete farmecul de odinioară şi să devină unul din cele mai frumoase oraşe din Banat”, ne-a declarat primarul Marcel Vela.

Sonia BERGER