La Mulţi Ani Armatei Române!


Ca în fiecare an, în data de 25 octombrie, Caransebeşul a sărbătorit Ziua Armatei Române în Parcul „General Ioan Dragalina”, în mijlocul căruia se află statuia Generalului-erou din Primul Război Mondial. La manifestare au participat conducerea Primăriei Caransebeş, reprezentată de primarul Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac şi city-managerul Andrei Ungur, consilieri locali, ofiţeri ai Armatei Române, în frunte cu Generalul de brigadă Cristian Dinulică, reprezentanţi ai partidelor politice şi ai unor asociaţii neguvernamentale, cadre didactice şi elevi de la unităţile de învăţământ din municipiu, precum şi simpli cetăţeni, care au dorit să aducă un omagiu ostaşilor ţării.

După slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu pr. Ovidiu Nicolae Tinca, alături de care s-a aflat Corul Facultăţii Teologice din Caransebeş, dirijor prof. pr. Gheorghe Tistu, şi citirea mesajului adresat cu acest prilej de PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, comandantul Garnizoanei, lt.-col. Sorin Avram, a dat citire mesajului ministrului Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

La iniţiativa primarului Felix Borcean, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria celui care a fost col. (r) Liviu Groza, istoricul trecut în nefiinţă în urmă cu o lună. „Ziua Armatei Române, este bine de amintit, se sărbătoreşte în fiecare an la 25 Octombrie, şi marchează eliberarea ultimului teritoriu românesc de sub dominaţia fascistă. De asemenea, întâmplător sau nu, este şi ziua Majestăţii-Sale, Regele Mihai, care astăzi împlineşte 96 de ani, prilej de a-i ura «La mulţi ani!» de aici, de la Caransebeş. De asemenea, aş dori să vă spun că Armata Română ne furnizează permanent un exemplu demn de urmat, pentru întreaga societate. Nu degeaba, cel mai ridicat grad de încredere în rândurile societăţii civile le au Armata şi Biserica. Prin disciplină şi unitate, ne putem câştiga şi respectul altor naţiuni, la care râvnim, dar şi respectul de sine. La mulţi ani tuturor militarilor şi celor care au îmbrăcat vremelnic ţinuta militară, şi multă sănătate!”, a spus edilul municipiului.

Pe acordurile intonate de Fanfara „Lira”, dirijată de col. (r) Marius Frăţilă, au depus coroane la statuia Generalului Ioan Dragalina reprezentanţii Garnizoanei Caransebeş, Primăriei municipiului Caransebeş, ai Asociaţiei Veteranilor şi Văduvelor de Război, ai Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, ai Poliţiei municipiului Caransebeş, ai Serviciului Român de Informaţii, ai Detaşamentului de Jandarmi, ai Detaşamentului de Pompieri Caransebeş, ai Poliţiei Locale, ai Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, ai Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, ai Partidului Naţional Liberal, ai Partidului Social-Democrat, şi ai unităţilor de învăţământ, respectiv ai Colegiului Naţional „Traian Doda”, ai Liceului Tehnologic „Dacia” şi ai Liceului Tehnologic „Trandafir Cocârlă”.

Manifestarea s-a încheiat, în aplauzele celor prezenţi, cu defilarea Detaşamentului de Onoare.

Bogdan NAUM