Elevii caransebeşeni şi-au plantat oxigenul


Sub genericul „Plantează-ţi oxigenul!”, miercuri, 4 mai, 35 de reprezentanţi ai elevilor de gimnaziu din şcolile caransebeşene, coordonaţi de Valerica Doroiman, Aurelia Pîrvulescu, Dorina Coste şi Mihaela Pral, cadre didactice, au plantat pui de stejari de jur împrejurul Orăşelului Copiilor din Caransebeş, amplasat în Parcul de agrement Teiuş, în ideea formării unei perdele verzi.

Supravegheaţi şi îndrumaţi de Ana Miculescu, inginer specialist în amenajări spaţii verzi de la S.P.A.D.P.P Caransebeş, cu entuziasm şi ignorând vremea total neprielnică lor, elevii au efectuat, unii chiar pentru prima dată, procedura de plantare a unui pom.

„Eu am mai săpat, dar de plantat este prima oară şi nu-i chiar uşor, pentru că trebuie făcut totul cu cap şi cu grijă”, a spus Răzvan Nistor, elev al Liceului Teoretic „Traian Doda”, coordonatorul echipei care a măsurat distanţa dintre puieţi şi a marcat locul pentru gropi. La rândul ei, Loredana Neagoe, elevă a Şcolii Generale Nr. 8, susţine că locul nu a fost ales întâmplător. „Orăşelul Copiilor are formă de cetate şi, ştiind din vechime că cetăţile erau înconjurate de pădure, noi încercăm să-i dăm astăzi locului, prin strejarii plantaţi, o tentă de istorie”, a mai spus Loredana. Cu toate acestea, în rândul copiilor există, din păcate, şi teama că munca lor nu va fi suficient apreciată. „Sper să nu rupă nimeni stejăreii ăştia de juma’ de metru, fiindcă aş vrea ca peste câţiva ani să ne plimbăm cu copiii noştri pe aici, la umbra lor. O zi de voluntariat nu înseamnă mare lucru pentru noi, dar pentru oraş poate însemna mult”, spunea, la finalul acţiunii, Petru Jumanca, elev al Şcolii Generale Nr. 2.

„Ne bucură entuziasmul cu care copiii răspund provocărilor de acest gen. Astfel de activităţi, sperăm noi să ajute la schimbarea mentalităţii în rândul populaţiei faţă de mediu şi faţă de nevoia imperioasă de protejare a acestuia”, a precizat prof. Dorina Coste.

Potrivit instit. Mihaela Pral, această acţiune se încadrează în campania regională „Pui de OM, pui un POM!”, iniţiată de Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare Caransebeş, municipiului de la confluenţa Timişului şi Sebeşului, revenindu-i astfel misiunea să deschidă în martie şi să închidă în luna mai lista de activităţi de plantare de primăvară.

Puietul de stejar, brad şi molid oferit de Ocolul Silvic Păltiniş a fost împărţit pe specii, foioasele fiind alese pentru Orăşelul Copiilor, fiindcă se încadrează în peisaj, restul de conifere urmând a fi plantaţi în Parcul Pipirig, în ziua următoare.

Carmen SENCO