Capitalele viitoarelor regiuni vor fi stabilite prin lege


Recent, Consiliul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest a propus, spre dezbatere publică, un proiect de lege a regionalizării. În textul legii sunt nominalizate actualele reşedinţe ale Agenţiilor de Dezvoltare Regională, şi nu neapărat acestea vor fi capitalele de regiuni, a declarat într-o conferinţă de presă vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde, care este şi preşedintele acestui Consiliu.
„Capitala de regiune va fi stabilită prin lege, pentru că mi se pare deplasat, de exemplu, în Regiunea Nord-Est, capitala să fie la Piatra-Neamţ, şi nu la Iaşi. Nu ne arogăm, prin acest proiect de lege, dreptul de a stabili capitalele de regiune. Subliniez, acestea se vor stabili prin lege şi nu vor fi, neapărat, actualele oraşe – reşedinţă ale Agenţiilor de dezvoltare regională. Acesta este apanajul Gunernului, care va stabili în clar acest lucru”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
„Anul trecut, când s-a constituit noul Consiliu de Dezvoltare Regională Vest, am solicitat, public, unor specialişti, să elaboreze un asemenea proiect de lege, asta şi pentru faptul că nu am fost confortabili cu tentativele centraliste, care veneau din partea administraţiei centrale în legătură cu un astfel de proiect de lege. De câteva zile, acest proiect de lege este public, l-am trimis preşedinţilor de Consilii judeţene, se află şi pe site-ul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi pe cel al Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, iar presa a avut ocazia să-l vadă. S-au strârnit anumite emoţii pe această temă, fireşti până la urmă, având în vedere că este primul şi singurul proiect de acest gen pe care opinia publică poate să-l urmărească. Dar, repet, este doar un proiect, un material de studiu. Până la urmă, am respectat ceea ce şi Guvernul dorea, respectiv, regionalizarea pe actualele regiuni de dezvoltare”, a mai declarat viceliderul liberal.
Sorin Frunzăverde a mai spus că a fost propus un material de lucru care doreşte, în special, descentralizarea administraţiei publice, iar chintesenţa acestui proiect de lege este că regiunile, administraţiile regionale vor prelua din atribuţiile ministerelor, de altfel, cel mai valoros conţinut pe care legea îl oferă.
În şedinţa din luna noiembrie, Consiliul de Dezvoltare Regională Vest s-a angajat să propună cât mai repede un asemenea proiect de lege. „Ne e frică de o dezbatere publică? Se clamează descentralizare şi democraţie! Iar aceasta este o formă de descentralizare şi democraţie!”, a încheiat vicepreşedintele liberal.
Sonia BERGER