Campioana europeană Isabela Boldea din Marga, Cetăţean de onoare al comuneiÎn şedinţa de la sfârşitul lunii mai, aleşii locali din Marga au votat proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de Cetăţean de onoare al comunei tinerei Isabela Boldea, sportivă care a cucerit titlurile de campioană europeană şi naţională la canotaj, precum şi pe cel de vicecampioană mondială, iniţiativa aparţinându-i consilierului Nicolae Preda.
Isabela s-a născut la Marga, în 1 februarie 2005. Primele patru clase le-a urmat la Şcoala Gimnazială „Trandafir Tămaş” din comună, după care s-a transferat la Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Oţelu Roşu. În clasa a VIII-a a plecat la Liceul Sportiv „Traian Lalescu” din Orşova, unde, anul trecut, a obţinut Diploma de bacalaureat. În 2021 a fost cooptată în Lotul Naţional de Juniori, pe când avea 16 ani. A urmat admiterea la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova, apoi legitimarea la Clubul Steaua Bucureşti, în prezent ea pregătindu-se cu Lotul Olimpic de Tineret U23 al României, din care face parte începând din toamna anului trecut, la Năvodari – Constanţa.
Isabela Boldea ne-a povestit despre primul contact pe care l-a avut cu lumea sportului de performanţă.
„Eram în clasa a VIII-a la Şcoala Nr. 3 din Oţelu Roşu, când, la o oră de matematică, îmi amintesc că dădeam o lucrare de control, a intrat în clasă o echipă de selecționeri de la Clubul Sportiv Orșova, aflați în căutare de copii care să aibă aptitudinile necesare practicării canotajului. Printre aceştia se afla şi domnul Dorin Mitroi, fost coleg de facultate cu dirigintele meu, care m-a recomandat, eu având atunci 1,75 metri, o înălţime peste medie. Aşa că, în loc să dau lucrare la matematică, am susținut test de parametri și măsurători fizice. Acela a fost momentul despre care pot să spun că mi-a schimbat viața. Am avut la dispoziție două săptămâni pentru a mă hotărî dacă să merg sau nu la Orșova. Mama a fost cea care a insistat să mă duc, fiindcă atunci când a trebuit să-mi fac bagajele eram supărată și când, în cele din urmă, am ajuns la club, aveam lacrimi în ochi. Mă gândeam că nu o să-mi placă, nu știam nimic despre canotaj… Nici măcar nu înotam foarte bine… Dar acum îi mulțumesc mamei din tot sufletul că a insistat și, mai târziu, nu m-a lăsat să renunț”.
În ceea ce priveşte palmaresul, la Juniori, Isabela Boldea a câştigat titlurile de multiplă campioană naţională şi dublă campioană balcanică. În anul 2022, pe Lacul Varese din nordul Italiei, a ieşit campioană europeană cu echipa de 8 plus 1 rame, și a câştigat argintul la Campionatul Mondial de Canotaj – juniori.
În 2023 a obţinut medalia de aur şi titlul de campioană europeană în Franţa, la Brive-la-Gaillarde, competiţie la care a mai ocupat un loc IV, ea participând la două probe. Tot anul trecut, la Campionatul Mondial de Canotaj desfăşurat la Paris, a urcat pe cea de a treia treaptă a podiumului de premiere.
Anul acesta, Isabela Boldea a participat la Regata Internațională de Seniori de la Piediluco – Italia, unde a obținut locul II. În momentul de faţă, ea se pregăteşte pentru cel mai greu examen de până acum, respectiv participarea la Cupa Mondială III Seniori, care va avea loc la Poznan, în Polonia, în zilele de 15 şi 16 iunie. Tot anul acesta o mai aşteaptă alte două competiţii importante – Campionatul Mondial din Canada, în luna august, şi Campionatul European care va avea loc în Turcia, în septembrie.
Tânăra canotoare originară din Marga ne-a mărturisit că, după terminarea facultăţii, doreşte să-şi clădească o carieră în Poliţie sau în Jandarmerie.
Înmânarea diplomei şi a plachetei care atestă această calitate va avea loc într-o şedinţă festivă a Consiliului Local Marga.
Sonia BERGER