Campanie cu reguli stricte!


Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin, în colaborare cu Autoritatea Electorală Permanentă – Filiala Caraş-Severin, şi Biroul Electoral de Circumscripţie Caraş-Severin, a convocat, recent, preşedinţii şi locţiitorii Birourilor electorale de circumscripţii municipale, orăşeneşti şi comunale din judeţ la o instruire având ca temă organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 5 iunie.

În conformitate cu acţiunile prevăzute în calendarul aprobat de Guvernul României pentru această perioadă, preşedinţii şi locţiitorii Birourilor electorale de circumscripţie au fost informaţi cu privire la prevederile legale privind desfăşurarea campaniei electorale. Potrivit art. 80 alin. (1) din Legea 115/2015, Birourile electorale de circumscripţie veghează la corecta desfăşurare a campaniei electorale în circumscripţia în care funcţionează. Astfel, conform Legii 113/2015 pentru modificarea şi completarea Legii Nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, în campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă electorală: afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură; afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură, şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj; materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală; publicitate în presa scrisă; materiale de propagandă electorală online; broşuri, pliante şi alte materiale tipărite, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Instituției Prefectului – Județul Caraș-Severin.

Sunt interzise bannerele, mesh-urile, panourile publicitare mobile, steagurile și ecranele publicitare, panourile publicitare fixe sau mobile, publicitatea luminoasă, publicitatea pe vehicule, vehiculele inscripționate cu sloganuri de campanie și cele care difuzează materiale audio, spectacolele, serbările, precum și focurile de artificii.

O altă instruire, la care vor participa şi preşedinţii şi locţiitorii Birourilor electorale ale secţiilor de votare, este programată să aibă loc în săptămâna premergătoare datei alegerilor.

Bianca METEȘ