Un caransebeşean a inventat programul prin care părinţii pot afla notele şi absenţele copiilor prin SMS!


 Elev în clasa a XII-a la Liceul Pedagogic ,,C.D. Loga”, Vlad Velici se numără printre cei şase români norocoşi care vor vizita, luna viitoare, sediul Google din Zurich. El a ajuns la această performanţă ca urmare a rezultatelor excepţionale obţinute la concursul ,,Infoeducaţie 2011”, desfăşurat în judeţul Vrancea. La una dintre secţiunile concursului, el a participat cu proiectul SIP – Sistem de Informare a Părinţilor –, care este o platformă ce permite părinţilor să vadă notele şi absenţele elevilor prin simpla accesare a unui site web şi să primească, între ce ore doresc ei, SMS-uri automate cu avertizări în cazul în care copiii au probleme la şcoală. (C. Senco)

Vlad Velici, elev în clasa a XII-a la profilul Ştiinţele naturii, de la liceul Pedagogic „C.D. Loga”, din Caransebeş, este unul dintre cei şase norocoşi români care vor vizita, în luna septembrie, sediul Google de la Zurich, Elveţia. Acest privilegiu a fost câştigat de Vlad în urma rezultatelor excepţionale obţinute de el la concursul Infoeducaţie 2011, desfăşurat în tabăra de la Gălăciuc, Vrancea, pe trei secţiuni: web, soft utilitar şi soft educaţional. „Am participat la web cu proiectul SIP (Sistem de Informare a Părinţilor), care este o platformă ce permite părinţilor să vadă notele şi absenţele elevilor prin simpla accesare a unui site web şi să primească, între ce ore doresc ei, SMS-uri automate cu avertizări în cazul în care copiii lor au probleme la şcoală. Site-ul îi ajută şi profesorii, generând automat rapoartele de final de semestru şi de an. În fiecare an la Infoeducaţie, primele cinci proiecte de la fiecare secţiune intră la OPEN, care este o probă a concursului ce constă în 24 de ore de programare pe o temă dată. SIP m-a clasat pe locul doi. La proba OPEN, am avut voie să luăm un coechipier voluntar, în cazul în care am făcut proiectul singuri. Sabin Marcu, din judeţul Prahova, a fost coechipierul meu la OPEN. Lucrul în echipă a mers de minune şi, trebuie să recunosc, fără ajutorul lui Sabin nu aş fi reuşit să ating acest rezultat. Tema de la OPEN a fost o aplicaţie de mindmapping în timp real pentru mai mulţi utilizatori. Am folosit tehnologii de care amândoi am auzit înainte de această probă, dar niciunul dintre noi nu le-a mai folosit. După multă bătaie de cap, energizante, compilări şi recompilări pe Fedora 8 şi apoi pe un Windows, aplicaţia noastră web a mers şi ne-a ridicat de pe locul doi, pe locul întâi”, ne-a precizat Vlad.

Tânărul, care în clasa a XI-a a reuşit ca în doar câteva luni să câştige şase premii la concursurile naţionale la care a participat, susţine că, în anul şcolar care începe curând, şi-a propus să meargă la cât mai multe concursuri, să implementeze SIP-ul în şcoli şi să facă şi voluntariat, adică să predea tehnologii web colegilor (şi nu numai) interesaţi. „Implementarea SIP-ului în şcoli ar putea ajunge o luptă cu lenea, dar, cu puţin noroc, totul va fi bine. Deşi unii profesori ar dori această aplicaţie, înţelegându-i potenţialul şi utilitatea, alţii o consideră mâncătoare de timp. Sunt sigur că părinţii vor să ştie de copiii lor şi să aibă acces non-stop la notele acestora. Pe de altă parte, elevii sunt îngroziţi, şi spun acest lucru după <<alintările>> pe care le-am primit după ce le-am povestit colegilor despre proiect. Cursurile de tehnologii web pentru colegii interesaţi pe care vreau să le ţin cu ajutorul domnului profesor Codrin Negoiţă se vor desfăşura la Liceul Pedagogic <<C.D. Loga>> Caransebeş, în afara orelor şcolare. Încă nu am stabilit programa şi o modalitate de înscriere, şi deja sunt persoane doritoare. Am de gând să promovez cursurile pe reţele de socializare precum Facebook, Google Plus şi Twitter”, mai spune Vlad Velici.

Carmen SENCO