Ca în urmă cu 100 de ani, Armata Română a „eliberat” Caransebeşul!Foarte mulţi caransebeşeni au ţinut să fie mai aproape de România cu ocazia manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Naţionale de Episcopia Caransebeşului, Primăria municipiului şi Casa de Cultură „George Suru”, evenimente care au marcat 101 ani de la înfăptuirea Marii Uniri.
Duminică, 1 Decembrie, la orele prânzului, în Piața Elie Miron Cristea, din fața Catedralei „Învierea Domnului” din municipiu, a fost prezentă conducerea Primăriei – primarul Felix Borcean şi viceprimarul Marius Isac –, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, consilieri locali, reprezentanţi ai Episcopiei, cadre militare, dar şi foarte mulţi caransebeşeni care, în ciuda frigului, au stat până la finalul acţiunilor dedicate Sărbătorii Naţionale a României.
Manifestarea a fost deschisă cu oficierea, pe esplanada Catedralei, a unui Te Deum, de către un sobor de preoţi avându-l în frunte pe Episcopul Caransebeşului, PS Lucian Mic, după care ierarhul le-a vorbit celor prezenţi. „Dacă anul trecut am sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire, iată, în anul acesta, 2019, bănăţenii, în mod special, sărbătoresc 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Cetatea Caransebeşului, şi tot 100 de ani de la instaurarea administraţiei româneşti în oraşele şi comunele din Banatul strămoşesc. Ne-am adunat şi de această dată în faţa Catedralei Episcopale din Caransebeş, visul împlinit al Patriarhului Miron Cristea, care a păstorit Caransebeşul în cel de al doilea deceniu al secolului al XX-lea. Aşadar, în acest an, noi, bănăţenii, suntem chemaţi la o Sărbătoare naţională cu totul specială, pentru că sărbătorim 100 de ani de la Unirea Banatului cu Patria-Mamă, unirea efectivă, prin intrarea Armatei Române şi instaurarea administraţiei româneşti. Chiar dacă astăzi suntem destul de dezbinaţi şi sunt multe certuri între noi, românii, moşii şi strămoşii noştri, cei care au făurit Marea Unire, ne cheamă astăzi, de Ziua Naţională a României, la mai multă unitate, responsabilitate, credinţă şi demnitate”, a spus PS Lucian Mic.
„Sărbătorim, azi, 101 ani de la naşterea României moderne. Atunci, România devenea membră a Societăţii Naţiunilor Unite. În ianuarie 2007, la câţiva ani după Revoluţia din Decembrie, România devenea membră a Uniunii Europene, redevenind parte integrantă a Europei Occidentale, aderând la valorile euro-atlantice. Aniversăm 100 de ani de când Banatul Istoric a devenit parte integrantă a României Mari. La 28 iulie 1919, erau numiţi prefecţi în cele două judeţe care şi atunci compuneau Banatul – Caraş-Severin şi Timiş-Torontal, iar câteva zile mai târziu Armata Română intra în Banatul Istoric. Dar suntem astăzi împreună şi pentru a-i comemora pe cei care şi-au dat viaţa pentru ca România să devină liberă, să devină o ţară mândră, într-o Europă unită. Suntem astăzi împreună, ortodocşi şi catolici, civili şi militari, tineri şi bătrâni, social-democraţi şi liberali, pentru că avem nevoie de unitate, şi avem nevoie de unitate nu doar de Ziua Naţională, avem nevoie de unitate în cele mai multe zile ale unui an”, le-a spus Silviu Hurduzeu celor prezenţi în Piaţa Elie Miron Cristea.
Primarul Caransebeşului, Felix Borcean, a vorbit tot despre unitate, însă cu referire la municipiul Caransebeş. „Sigur că, după aproape patru ani de administraţie locală, mi-aş fi dorit multe lucruri. Sigur că şi dumneavoastră, cetăţenii oraşului, v-aţi fi dorit, şi probabil aţi avut multe aşteptări de la noi. Eu recunosc că nu sunt mulţumit, sau sunt foarte puţin mulţumit de ceea ce am realizat, şi poate că am fi putut realiza mult mai multe dacă ar fi existat unitate, unitate pe care, iată, astăzi, după 100 de ani în Caransebeş şi 101 ani în România, se pare că nu am realizat-o. Am realizat doar unitate teritorială. Mai avem de muncit la unitatea dintre noi, la unirea în simţiri, în spirit… Fac apel la toţi cei prezenţi aici: la fel cum am reuşit, zilele trecute, un lucru foarte important, să ne adunăm mulţi cetăţeni din Caransebeş şi să dăm un semnal de unitate – am reuşit să facem un prim pas, mic, poate neînsemnat, dar zic eu foarte important, în preajma Zilei Naţionale a României –, să reuşim să coagulăm mare parte din cetăţenii municipiului Caransebeş, şi să ajutăm spitalul. Anul trecut chiar am propus o temă pentru următorii ani, aceea de a construi un nou spital în România. Poate din cauza lipsei de unitate, poate din alte motive, deocamdată nu am reuşit să demarăm acest proiect, dar eu cred că, la un moment-dat, trebuie să reuşim”, a mai spus Felix Borcean.
Cei prezenţi au putut urmări apoi intrarea triumfală a Trupelor române în uniforme de epocă, din Primul Război Mondial, rol jucat de membrii Asociaţiei „Eugeniu de Savoya” din Timişoara, mânuiri de arme, manevre militare şi tragerea unei salve de tun, momente deosebit de gustate de public, precum şi încadrarea lor în Dispozitivul de onoare. După ce sutele de caransebeşeni aflaţi în Piaţa Miron Cristea au aplaudat defilarea Dispozitivului de Gardă, care, pe acordurile Fanfarei „Lira” a municipiului, dirijată de col. (r) Marius Frăţilă, a trecut pe sub Arcul Spiritualităţii Creştine, participanţii la eveniment au depus flori la Crucea Identităţii şi Demnităţii Naţionale, ridicată de români în anul 1810.
Aşa cum s-a împământenit deja obiceiul, de la Sărbătoarea Naţională nu putea lipsi tradiţionala masă oferită de administraţia locală, care a pregătit 2.000 de porţii de sarmale, iar pe scena instalată în apropiere a avut loc spectacolul folcloric „Cântec, joc şi voie bună”, cu Taraful „Olanii”, solişti vocali Vanesa Olan, Adela Jurchescu, Daniela Văcărescu, Traian Barbu şi Ana Munteanu, precum şi un program de jocuri populare susţinut de Ansamblul „Junii Gugulani”, coregraf Adrian Jurchescu.
De la ora 18, Sala de spectacole a Casei de cultură a găzduit o seară de muzică clasică cu Ansamblul de coarde „Tymes Quartet” din Timişoara, în componenţa Bianca Mihăiescu – soprană, Cristian Duţa – vioară, Eugen Morăriţa – vioară, Irina Vizir – violă, şi Andrei Saramet – violoncel.
Merită consemnat faptul că evenimentul de duminică a mai avut un moment emoţionant, care nu făcea parte din programul gândit de organizatori. Înainte de a pleca spre Timişoara, plutonul de soldaţi din Primul Război Mondial s-a deplasat la statuia Gen. Ioan Dragalina, unde, feriţi de privirile participanţilor la spectacolul folcloric, ostaşii au prezentat, conform regulamentelor militare ale vremii, onorul Eroului de la Jiu.
Bogdan NAUM