Balta Sărată – din Cenuşăreasă, Prinţesă 1


Primarul municipiului, Marcel Vela, a avut recent o întâlnire cu reprezentanţii ONG-urilor partenere în implementarea proiectului „Locuinţe pentru cetăţenii responsabili”, prin care familiile care trăiesc în barăcile de la Balta Sărată vor avea, peste cel mult un an, o locuinţă nouă. Noile spaţii locative vor fi construite la standarde europene, cu unul sau două dormitoare. Conform declaraţiilor edilului-şef al Caransebeşului, se intenţionează ca la finele trimestrului III al anului viitor să fie ridicate 20-25 din casele necesare, în care vor intra primele familii. Acestea vor avea posibilitatea să cumpere noile locuinţe, prin contractarea unor credite cu dobândă redusă. Marcel Vela a mai spus că, în plus, aici vor fi efectuate lucrări de urbanism care vor transforma zona în una dintre cele mai cochete ale municipiului. (C. Senco)

Municipalitatea din Caransebeş, în parteneriat cu „Habitat for Humanity” România, Asociaţia „Nevo Parudimos” şi Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare, au făcut primele demersuri pentru implementarea proiectului „Locuinţe pentru cetăţeni responsabili”, prin care familiile care locuiesc în barăcile de la Balta Sărată vor avea, peste cel mult un an, o locuinţă nouă. În această idee, primarul Caransebeşului, Marcel Vela a avut, zilele trecute, o întâlnire cu reprezentanţii ONG-urilor partenere. „Habitat for Humanity are o experienţă la nivel mondial de peste 35 de ani, iar în România, de 15 ani. Contribuţia noastră, în primul rând, constă în experienţa pe care o avem, iar, pe de altă parte, venim şi cu o contribuţie financiară de 10-15 la sută din total. Ne gândim la un proiect integrat, în care, pe lângă construirea de locuinţe, se lucrează şi la educaţia familiilor şi la integrarea lor pe piaţa muncii, iar costurile, pentru primul an, s-ar putea fi de aproximativ 1,7 milioane de lei”, ne-a declarat Ionuţ Raita, director „Habitat for Humanity” România.

Conform primarului Marcel Vela, familiile care locuiesc acum în spaţii improprii au şansa de a trăi, în viitorul apropiat, în condiţii decente. „Noile locuinţe vor fi construite la standarde europene, cu unul sau două dormitoare. În acest context, Primăria şi Consiliul Local Caransebeş vor cuprinde o sumă importantă, care, alături de bugetul ce va fi alocat de ONG-ul de utilitate publică «Habitat for Humanity» şi, sperăm noi, şi alţi parteneri dispuşi să contribuie şi financiar, cu materiale şi cu muncă voluntară, să realizăm aceste case. Intenţionăm ca la finalul trimestrului trei din 2012 să avem ridicate 20-25 din casele necesare, în care vor intra primele familii. Acestea vor avea posibilitatea să achiziţioneze noile locuinţe prin contractarea unor credite de la o societate financiară care asigură credite cu dobândă redusă, astfel încât partenerii acestui consorţiu, din sumele recuperate, să continue finanţarea pentru următoarele locuinţe”, a mai spus Marcel Vela.

Fiecare din familiile eligibile va semna un contract prin care se angajează să presteze un anumit număr de ore de muncă, iar partenerii proiectului îi vor ajuta să obţină calificarea într-o meserie, pentru a putea plăti mai uşor rata, chiria sau utilităţile. De asemenea, odată alese, locaţiile caselor nu vor mai putea fi schimbate. O altă condiţie importantă va fi prezenţa copiilor la şcoală. Şi poate cea mai importantă cerinţă este că beneficiarii trebuie să fie locuitori ai Caransebeşului cu acte-n regulă, adică cu Carte de identitate.

Primăria şi Consiliul Local vor asigura terenul, utilităţile şi căile de acces, astfel ca problema locuinţelor în cartierul Balta Sărată să fie rezolvată. Deja, în acelaşi cartier s-au mutat 57 de familii tinere în blocul ANL, iar alte 19 familii locuiesc în blocul construit pentru chiriaşii evacuaţi din casele care, prin instanţele de judecată, au fost retrocedate foştilor proprietari. „De altfel, cu tot ce intenţionăm să amenajăm în cartierul Balta Sărată, lucrări de urbanism, de agrement, recreere, locuri de joacă pentru copii, sperăm să transformăm zona în una dintre cele mai cochete din Caransebeş”, a concluzionat Vela.

Carmen SENCO