Babilonie


De curând a văzut lumina tiparului volumul „Babilonie“, autor Ana-Cristina Popescu, din Caransebeş.

Acest volum cuprinde cinci piese de teatru. După cum anunță și titlul volumului, „Babilonie“, acestea au ca scop de a contura ideea de confuzie, învălmășeală, dezordine. De exemplu, în „Omul ce culege raze de soare“, un om ce i-a pierdut pe toți cei apropiați lui încearcă să-i aducă înapoi printr-o iluzie, printr-o rază de soare, însă în încercările lui se lovește mereu de neputință.

„Cămașa de urzici și lebăda albă“ tratează tema dragostei. Sunt surprinse diferite ipostaze ale dragostei, dragostea în familie, a părinților, a bunicilor pentru copii, dar și a copiilor pentru cei ce i-au crescut și le-au dat viață. Apare dorința de dragoste și printr-o persoană cu dizabiltăți, Tică, dragostea pentru anumite patimi, ca de exemplu banii sau lăcomia pântecelui prin personajul Grasu. Apare și un aspect al dragostei murdare prin Lola, o femeie de moravuri ușoare, ce dă iluzia că ar vinde oamenilor dragoste. Aceeași dragoste nefirească se desfășoară și între Ovidiu, tatăl copiilor, și Didi, femeia de care se folosește în absența soției. Tocmai absența soției lui de acasă, ea fiind plecată din țară, la muncă, declanșează o mulțime de probleme la nivel emoțional. Riza, una din fiicele familiei, se îndrăgostește de o persoană nepotrivită, de un infractor. Alt copil din familie, Luca, este îndrăgostit de jocurile pe calculator, Vlad de lux, Sonia de Dumnezeu, și e mereu la biserică. Situația în familia ce încearcă să găsească dragostea sub diferite forme se liniștește când Magda se întoarce acasă de la munca printre străini.

În „Greierul și furnica“ este condamnată lenevirea, în „Când băutura conduce“ este arătată influența negativă a alcoolului în viața de familie, iar în „Lipitorile“ se condamnă furtul intelectual, plagiatura.

Prin volumul „Babilonie“, Ana-Cristina Popescu a reușit să redea prin cuvânt diferite aspecte ale vieții omenești – dragostea, absența acesteia, singurătatea, și unele vicii precum alcoolul sau lăcomia.

Ion TURNEA