„Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor!”


În perioada iulie-septembrie a.c., Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin desfăşoară campania de prevenire a furturilor de şi din autoturisme, iniţiată la nivel naţional în parteneriat cu o societate de asigurări. „Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor!” este mesajul pe care poliţiştii îl vor transmite în următoarea perioadă cetăţenilor judeţului, mesaj ce reprezintă totodată şi titlul campaniei de informare. Activităţile circumscrise acestei iniţiative vor viza transmiterea de recomandări cu caracter preventiv prin intermediul mass-media şi distribuirea unor materiale informativ-preventive (afişe, pliante, flyere).

Totodată, pentru diseminarea mesajelor destinate prevenirii furturilor de şi din autoturisme, se vor organiza periodic întâlniri cu grupuri-ţintă: asociaţii de proprietari şi locatari, cursanţi ai şcolilor de şoferi, angajaţi ai unor instituţii sau societăţi comerciale etc.

Pentru a preîntâmpina situaţia păguboasă de a fi victima acestui gen de infracţiuni, Poliţia recomandă adoptarea următoarelor măsuri de protecţie: asiguraţi-vă autoturismele cu sisteme antifurt la portiere şi portbagaj; pe cât posibil, instalaţi un sistem electronic de alarmare, care are de fapt cel mai important rol în a descuraja hoţii; dotaţi-vă autoturismul cu un sistem de blocare a volanului; pe timp de noapte, parcaţi maşina în locuri special amenajate, păzite şi iluminate; nu vă faceţi un obicei în a lăsa cheile în contact, acest gest fiind o invitaţie clară pentru hoţi; nu părăsiţi autoturismul cu motorul pornit nici măcar pentru câteva minute, prin urmare încuiaţi autoturismul chiar dacă lipsiţi din el doar câteva momente; nu lăsaţi la vedere în interiorul maşinii obiecte care pot tenta hoţii: GPS-uri, CD-playere, genţi de voiaj, poşete, borsete, portofele, aparatură electronică sau telefoane mobile.

De asemenea, poliţiştii avertizează ca, în cazul în care plăcuţele de înmatriculare ale autoturismului au fost furate, anunţaţi imediat Poliţia, pentru că probabilitatea ca acestea să fie utilizate în mod ilegal este foarte mare. În cazul în care constataţi că s-a comis un furt, nu pătrundeţi în interiorul maşinii, ci sesizaţi cea mai apropiată unitate de Poliţie şi nu uitaţi de Apelul Unic de Urgenţă, 112!

Carmen SENCO