Artist plastic şi scriitor


În prezenţa unui public numeros – medici veterinari, urmaşi ai acestora, prieteni şi cunoscuţi, oameni de cultură, tineri şi mai puţin tineri –, la librăria „Semn de Carte” din Reşiţa a fost lansat recent volumul „Din însemnările unui medic veterinar” şi vernisată expoziţia personală de artă naivă sub semnătura artistului Mihai Vintilă, care este originar din Caramsebeş. Ajuns la o vârstă venerabilă, medicul veterinar Mihai Vintilă este întruchiparea spuselor preşedintelui francez Joseph Athanase Paul Doumer: „Pasiunile combat inerţia şi nepăsarea care uzează pe un om mai repede ca viciile”, pentru că, octogenar fiind, Mihai Vintilă nu a avut timp să îmbătrânească. Organizează tabere de creaţie, trăieşte cu bucurie, scrie, cartea „Din însemnările unui medic veterinar” fiind al nouălea volum publicat. În plus, Mihai Vintilă pictează, lucrările sale prestigioase stând în colecţii din ţară şi străinătate, numele său fiind binecunoscut în domeniu.

Dezvăluirile despre carte, despre pictura sa naivă sau viaţa de medic veterinar au fost făcute de scriitorul Mircea Cavadia, criticul Adrian Stepan, jurnalistul Doru Dinu Glavan şi de medicul Gheorghe Sorin Tec. Seara s-a încheiat cu un mic recital hotărât ad-hoc, susţinut de Ana Maria Peciora – voce şi Vlad Crânganu – chitară şi voce, ca un dar venit din partea unor tineri frumoşi către cei prezenţi şi, mai ales,  făcut protagonistului serii, dr. Mihai Vintilă.

Evenimentul a fost organizat de Societatea pentru Cultură Metarsis – activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană.

Camelia DUCA