O săptămână a cercurilor de lectură


Liceul Teoretic „Traian Doda” şi Biblioteca Municipală „Mihail Halici” din Caransebeş organizează, pe parcursul fiecărui an şcolar, în cadrul proiectului naţional „Cercuri de lectură”, o amplă acţiune de promovare a lecturii, finalizată prin concursul intitulat „Olimpiada cititului”.

Anul acesta, membrii Societăţii de Lectură „Nicolae Iorga” s-au înscris într-un proiect de cercetare didactică ce urmăreşte experimentarea atelierelor de lectură şi scriere ca alte posibile forme ale „comunităţii de lectură”. Accentul cade pe scriere (cu scopul de a delecta, cu scopul autocunoaşterii, cu scopul cunoaşterii celorlalţi).

Programul este coordonat pe plan naţional de prof. Monica Onojescu, iar consultant este Alina Pamfil, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. La nivel local, de buna desfăşurare a proiectului se îngrijesc prof. Maria Frenţiu, de la Liceul Teoretic „Traian Doda”, şi Mircea Moscovici, directorul Bibliotecii „Mihail Halici”. De asemenea, în săptămâna 11-15 octombrie, intitulată „Săptămâna cercurilor de lectură”, la Liceul „Traian Doda” a avut loc acţiunea „Sfertul pentru lectură”. În cadrul acestei acţiuni, profesorii de limba română şi elevii au citit 15 minute, la începutul fiecărei ore, din cartea preferată. În pauze s-a discutat despre cititul de plăcere. Acţiunea urmăreşte atragere atenţiei asupra rolului formator al lecturii.

Deschiderea oficială a proiectului a avut loc joi, 14 octombrie. Activităţile derulate pe parcursul acestui an şcolar s-au desfăşurat atât în liceu, cât şi în sala de lectură a Bibliotecii „Mihail Halici”.

Carmen SENCO