Arta textilă „masculină”, la Muzeu


Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, în colaborare cu Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeş, a organizat expoziţia „Bărbaţi în arta textilă românească”, al cărei curator este Gheorghe Gogescu, artist decorator şi creator de tapiserii. Expoziţia reuneşte obiecte textile, tapiserie şi instalaţii realizate de Traian Boicescu, Ion Deac-Bistriţa, Vasile Dobre, Gheorghe Gogescu, Vintilă Mihăescu, Mihai Moldovanu, Dan Roşeanu şi Nicolae Zâmbroianu. Vernisajul a avut loc joi, 21 iunie. „Această expoziţie a pornit de la o ofertă pe care mi-a făcut-o telefonic domnul Gogescu, după care mi-a trimis un e-mail cu fotografiile câtorva din piesele care sunt acum aici. Bineînţeles că imediat am acceptat”, a declarat dr. Adrian Ardeţ, directorul Muzeului.

La eveniment a participat şi pictorul Ion Bobeică, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Caraş-Severin, care a ţinut să aprecieze calitatea lucrărilor expuse, precum şi modul în care acestea au fost aranjate pe simeze. „Uitaţi-vă la această expoziţie! Şi eu practic arta şi am mai văzut şi văd diferite lucrări. Dar uitaţi-vă ce frumos şi bine e aici! Dacă s-ar putea, aş propune ca aceste lucrări să rămână aici, pentru că textilele sunt o ramură a artelor plastice de mare manualitate”, a mai adăugat Ion Bobeică.

La rândul lui, curatorul Gheorghe Gogescu a spus că expoziţia este una itinerantă şi că numai în acest an ea a putut fi admirată la Buzău, Slatina-Olt şi că, de la Caransebeş, lucrările vor fi expuse la Deva. „Sunt trei profesii liberale: doctorii, avocaţii şi notarii, şi fiecare dintre ei au cabinet. Artiştii nu au, însă îi mai vezi cu vioara, cu contrabasul, dar pe fruntea lor nu scrie artist. Când apar în public sunt recunoscuţi, dar când stau acasă e mai complicat să dovedească ce ştiu să facă. În această idee am şi iniţiat acest proiect”, a mai adăugat Gogescu. „Expoziţia s-a bucurat de succes peste tot şi am avut numai cuvinte de apreciere, dintre care cele care mi-au rămas la suflet au fost cele adresate de un critic de artă care a spus că în aceste lucrări se regăseşte toată spiritualitatea românească”, a declarat Ion Deac-Bistriţa, unul dintre expozanţi. În încheierea manifestării, directorul Muzeului a mulţumit colegilor care au muncit la amenajarea expoziţiei şi, în mod special muzeografelor Carmen Neumann şi Bogdana Branca, precum şi Cristinei Moisă, consultant PR al instituţiei.

Iubitorii de artă au ocazia să viziteze expoziţia care va fi deschisă publicului până în data de 15 iulie.

Tiana MESNER