,,Armenişana”, în Italia


În perioada 1-10 august, Ansamblul de cântece şi dansuri ,,ARMENIŞANA”, al Căminului Cultural Armeniş, a participat la cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor ,,Valle di Comino” ATINA – Italia, la invitaţia domnului Luciano Sarda – preşedintele Asociaţiei Culturale şi Folclorice ,,Ciociaria” Grupo Folklorico ,,Valle di Comino”.

Deplasarea s-a făcut prin grija Consiliului Local al comunei Armeniş, implicit a domnului primar Ioan Vetreş, care a însoţit Ansamblul pe toată perioada şi care a avut întâlniri cu primarul localităţii Atina, din regiunea Frosinone, Dr. Fausto Lancia, cu viceprimarul localităţii, cu consilieri locali, precum şi cu ataşaţii culturali ai Chinei şi Armeniei, ţări participante la acest mare Festival.

Prin grija unui consătean plecat în Austria – Vasile Dragomir (Gibu) –, am beneficiat în această deplasare de o cazare în ţara adoptivă a acestuia, într-o frumoasă staţiune montană, şi anume la Modriach, la o pensiune patronată tot de români – familia Mihaela Negrean, originari din Maramureş.

În drum spre Atina, am făcut un popas de o zi la Veneţia, unde am avut ce admira. Ajunşi la destinaţie, am fost întâmpinaţi de gazde, care ne-au asigurat cazarea şi masa pe tot parcursul Festivalului.

În prima zi a manifestării, a avut loc un regal folcloric, oferit de formaţiile participante la Festivalul de la Atina, pe o scenă amplasată în parc, în aer liber, unde au evoluat ansamblurile din Valle di Comino, din China, Castelforte, Armenia, Sicilia, Turcia, Casacalenda, Germania, Ungaria, Ferentino, şi, bineînţeles, ,,Armenişana”, care a reprezentat România. Publicul numeros a aplaudat la scenă deschisă evoluţiile fiecărei formaţii.

Joi, 5 august, Ansamblul ,,Armenişana” a susţinut un spectacol de o oră la Frosinone, în Piazza Madonna, alături de formaţiile din Italia, ,,Gruppo Folk Vallemaio di Vallemaio”, ,,Gruppo Organetti della Valle di Comino” – Atina, şi ,,Ragno Band di Atina”. Masa a fost asigurată de către organizatori, la un restaurant cu specific italian, vizavi de un local românesc.

În ziua de 6 august am efectuat o vizită la Montecassino Cassino – la Mânăstire, după-masă am participat la ceremonia religioasă la biserica din Atina Scolastica, iar seara am evoluat într-un spectacol, în parc, alături de Ansamblurile ,,Ikladim Ondokuzmayis Lisesi Miras” – Ankara din Turcia, ,,Volks TANZ Gruppe Benthullen” Harben – Germania, ,,Mecsek” – Pecs din Ungaria, şi ,,Maentino di Maenza” – Lazio, Italia.

Duminică, 7 august, am participat la Parada portului popular în Centrul Istoric al Atinei, susţinând mici demonstraţii în Pieţele Saturno şi Veroli e Garibaldi. Au avut loc întâlniri cu oficialităţile locale în Sala de protocol a Primăriei, precum şi cu ataşaţii culturali ai Chinei, Armeniei, dar şi cu alte personalităţi italiene. După-amiază a avut loc Parada portului popular în câteva cartiere şi în Centrul civic al Atinei. De la ora 21, am susţinut spectacolul de închidere a Festivalului, alături de formaţiile participante, după care a avut loc decernarea de diplome şi trofee de participare şi au fost intonate imnurile naţionale ale ţărilor participante.

În ziua de 8 august am luat parte la un alt grandios Festival Internaţional de Folclor, la Roccavivi (L’aquila) – Italia, alături de formaţii din Ungaria, Germania, Armenia, China, Spania, Italia şi din Sicilia. Aici a avut loc o Paradă a portului şi jocului popular, iar seara, de la ora 21, un spectacol în Piaţa Santa Maria, din localitate.

În dimineaţa zilei de 9 august am plecat spre România, poposind pe Malul Mării Adriatice, la Lido del Rimini, unde s-a făcut plajă şi baie în valurile Mării Adriatice. Seara ne-am continuat drumul spre casă, unde am ajuns cu bine.

În componenţa Ansamblului ,,Armenişana” care a participat la aceste Festivaluri din Italia au intrat nouă perechi de dansatori, trei instrumentişti: Ion-Florea Sandu – saxofon, Simion-Cătălin Sandu – trompetă şi Nica-Adrian Jiva – acordeon, şi două soliste vocale – Ana-Maria Cornean, din Prisaca, şi Luminiţa-Gabriela Safta, din Dudeşti, judeţul Timiş. Dansatorii au executat suite de jocuri populare din Banat (Valea Timişului, Valea Sebeşului, Valea Bistrei, zona Naidăşului) şi din Maramureş-Oaş, coregrafia fiind semnată de directorul Căminului cultural.

Participarea la aceste minunate Festivaluri din Italia a fost intermediată de familia prof. Mariana şi Marius Ionescu, cărora le adresăm mulţumiri în numele Ansamblului. Transportul a fost efectuat cu autocarul SC Calatrans SRL Reşiţa, cu şoferii Iacob şi Liviu, care au fost alături de trupă în permanenţă, fapt pentru care le mulţumim atât lor, cât şi patronilor Ionică şi Gabi Stoia, precum şi persoanelor care ne-au împrumutat costumele populare.

De asemenea, în data de 14 august, ,,Armenişana” a participat la Festivalul Internaţional de Folclor ,,Ana Lugojana”, desfăşurat în municipiul Lugoj, alături de Ansamblul ,,Banatul”, din Timişoara, şi de formaţii artistice din Italia şi Muntenegru.

Dumitru DRAGOMIR,

Director Cămin Cultural Armeniş