Apelul către Salvamont



Salvamontul este un sistem organizat, cuprins în Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, şi este asigurat prin lege.
Scopul principal al Salvamontului este de-a salva persoanele accidentate din munţi, de a evita şi preveni accidentele montane, de a căuta turiştii rătăciţi, precum şi turiştii prinşi şi rămaşi sub avalanşele de zăpadă.
În atribuţiile salvamontiştilor intră şi marcarea traseelor turistice, montarea unor indicatoare de orientare şi dirijare, montarea unor panouri de avertizare şi restricţie amplasate în zone periculoase străbătute de trasee turistice. Aceste panouri informează turiştii asupra cauzei interdicţiei: pericol de avalanşă, căderi de pietre, traseu închis iarna, nu montaţi cortul, pericol de urşi etc.
Cabana face parte integrantă din peisajul montan. Ea este locul de prim-ajutor în caz de accidentări şi locul unde sunt cazaţi salvamontiştii, acelaşi rol avându-l şi unele refugii montane. De aceea, la sosire prezentaţi-vă cabanierului şi înscrieţi-vă datele personale şi traseul pe care îl veţi urma, în registrul de evidenţă al cabanei, ca să fiţi uşor de găsit şi ajutat, în caz de nevoie.
Vă recomand, dacă sunteţi pe munte sau în altă parte, să nu daţi telefon nejustificat la Numărul de urgenţă 112, întrucât amenzile au crescut substanţial şi sunt cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.
De altfel, Numărul de urgenţă 112 este foarte solicitat, iar recepţionerul trebuie să înregistreze toate datele necesare pe care trebuie să le comunicaţi în caz de accident pe munte, iar în final acele date vor ajunge tot la Salvamont, la centru, apoi la judeţ şi de acolo la Punctul Salvamont cel mai apropiat, care vă poate ajuta în cel mai scurt timp. Deci, vă recomand, în caz de accident pe munte, să folosiţi direct apelul către Salvamont, dar şi acesta nu în mod nejustificat.
La plecare în munţi, luaţi-vă echipamentul corespunzător anotimpului şi nu uitaţi telefonul, harta muntelui respectiv, busola, care este la îndemâna oricăruia şi necesară celor care nu pot beneficia de serviciul G.P.S.-ului, lanterna şi câteva baterii de rezervă, bricheta ori chibrituri, fluier, binoclu dacă aveţi, minitrusa de prim-ajutor. Toate acestea sunt necesare semnalizărilor de legătură sau, în caz de accident pe munte, pentru a se putea interveni şi oferi ajutor celor care au nevoie.
În caz de accident, apelul către Salvamont se poate face şi prin semnal acustic sau optic.
Semnalizarea se poate face cu o lanternă, felinar sau o făclie, acestea fiind semnale optice şi pot fi transmise pe timp de noapte, dar şi ziua.
Semnal acustic se poate face cu un fluier, sau prin strigăt de ajutor, care s-a dovedit eficient atât ziua, cât şi noaptea. Ziua se mai poate face şi cu o oglindă, dar aceasta depinde de soare şi de poziţia lui.
Semnalul cu lanterna se face prin aprindere-stingere succesivă, respectând codul de semnalizare. Cu felinar sau făclie se face prin obturarea fasciculului de lumină cu o canadiană.
Toate semnalele se vor face, atât cât e posibil, de jur-împrejur, fiindcă nu se ştie din ce parte poate fi recepţionat de salvator.
Codul internaţional de semnalizare în caz de accident pe munte, care s-a păstrat şi a rămas neschimbat, a fost adoptat de Congresul de la Paris (21.06-04.07.1937) al Uniunii Internaţionale a Asociaţiilor Alpine, fiind recomandat a fi cunoscut şi folosit, când e cazul, de către toţi turiştii din lume care urcă pe înălţimile muntelui.
Codul de semnalizare pentru ajutor constă în 6 semnale acustice sau optice pe minut: câte un semnal la fiecare 10 secunde, urmate de o pauză de 1 minut, şi aşa mai departe.
Codul de răspuns al salvatorului constă din 3 semnale acustice sau optice pe minut: câte un semnal la fiecare 20 de secunde, urmate de o pauză de 1 minut, şi aşa mai departe.
Telefonic, apelul către Salvamont se poate face la numărul 0725/826668, număr unic de alertare, valabil în orice reţea telefonică.
Dacă nu aţi reţinut numărul, îl puteţi forma cu telefonul mobil. Apăsaţi pe tasta telefonului, o singură dată, cifra zero, şi apoi, tot o singură dată, numărul corespunzător fiecărei litere, a cuvântului SALVAMONT. Pe ecranul telefonului va apărea numărul menţionat mai sus, apoi apăsaţi tasta verde pentru apelare. Va răspunde cineva de la Centrala Salvamont.
Apelul odată făcut, trebuie să comunicaţi următoarele date: locul producerii accidentului (denumirea locului sau descrierea dacă nu cunoaşteţi denumirea); data şi ora producerii accidentului; numărul accidentaţilor; diagnosticul prezumtiv (descrierea pe scurt a felului accidentului); condiţiile meteorologice din locul respectiv; datele personale ale celui care face apelul şi numărul de telefon pentru a păstra legătura.
Foarte important! Turiştii care merg pe munte trebuie să cunoască: mijloacele şi posibilităţile de semnalizare în caz de accident pe munte; codul de semnalizare pentru apelare către Salvamont; codul de răspuns al salvatorului; numărul de telefon al Salvamontului; datele ce trebuie transmise către Salvamont în caz de accident pe munte.
Mircea SOCACIU
Ghid montan