Apele dezlănţuite au curmat două vieţi la Sat Bătrân!


În timpul ruperii de nori care a avut loc marţi după-amiază, doi oameni şi-au pierdut viaţa. Dorind să plece de la Sat Bătrân spre casă, la Caransebeş, maşina soţilor Geogean Stroe a fost surprinsă de torenţi. O bătrână a mai apucat să vadă autoturismul înghiţit de ape şi pe Nicolae-Dorin Georgean Stroe, cerând disperat ajutor, însă ea nu a putut să-i ajute cu nimic. La primele ore ale zilei de 30 iunie, a fost descoperit trupul fără viaţă al Mariei, în vârstă de 40 de ani, în aceeaşi dimineaţă fiind găsit şi corpul soţului, în vârstă de 47 de ani la 30 de kilometri de locul producerii tragediei, în dreptul satului Bucoşniţa. Cei doi aveau împreună doi copii. (C. Senco)

O ploaie torenţială, care a durat mai puţin de o oră, a adus nenorocire marţi după-amiaza la Teregova, Feneş, Armeniş, Sat Bătrân şi Sadova Veche. În jurul orei 17, o rupere de nori a făcut ca din ceruri să cadă nu mai puţin de 110 litri de apă pe metrul pătrat.

Ploaia torenţială a afectat aproximativ 60 de gospodării din satul Feneş şi Sat Bătrân – comuna Armeniş, şi din Teregova. Apa a curs în cantităţi imense şi de pe versanţi şi ogaşe, lucru ce a condus la producerea de alunecări de teren, a rupt poduri şi podeţe, iar calea ferată Caransebeş-Orşova a fost închisă din cauza alunecărilor de teren şi a copacilor smulşi între Teregova şi Armeniş. Până la relauarea circulaţiei, trenurile vor folosi rute ocolitoare prin Transilvania. De asemenea, pe D.N. 6 Orşova – Caransebeş, în intervalul orar 18.15-19.15, pe raza localităţii Armeniş, între Kilometrii 429 şi 431, carosabilul a fost acoperit complet de apă, circulaţia rutieră fiind blocată. În sate, pe alocuri, apa ajungea până la brâu.

La Caransebeş, în jurul orei 20.30, a fost anunţat Cod Roşu de Inundaţii, populaţia fiind avertizată cu ajutorul sirenelor de atenţionare despre riscul producerii de inundaţii şi în oraş. Din fericire, la miezul nopţii, apa râului Timiş a încetat să mai crească. Oricum, pe râu au curs ore în şir trunchiuri de copaci, crengi, peturi goale.

Cel mai grav e că în timpul viiturii doi oameni şi-au pierdut viaţa. Soţii Geogean se aflau în ziua fatidică în vizită la rudele de la Sat Bătrân. Spre seară, când au plecat acasă, la Caransebeş, maşina lor, un Renault Clio, a fost surprinsă de torenţi. O vecină din sat a apucat să vadă autoturismul târât de ape şi pe Nicolae-Dorin Geogean Stroe cerând disperat ajutor. Din păcate, bătrâna n-a putut face nimic, iar trupurile celor doi soţi au fost luate de ape. La primele ore ale dimineţii zilei de 30 iunie, a fost descoperit trupul fără viaţă al Mariei Geogean Stroe, în vârstă de 40 de ani, asistentă medicală la Secţia Obstretică-Ginecologie a Spitalului Muncipal de Urgenţă Caransebeş. Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost găsit în aceeaşi dimineaţă, în jurul orei 10.30, la aproximativ 30 km distanţă de la locul unde s-a produs tragedia, în dreptul satului Bucoşniţa. Cei doi aveau doi copii, în vârstă de 24, respectiv 20 de ani.

Nicolae-Dorin Geogean Stroe avea 47 de ani şi a fost, timp de 7 ani, în perioada 1985-1992, pilot de aeronave, iar din 1992 a ocupat funcţia de consilier expert, până în 2001, când a fost silit să părăsească şi această activitate. Din 2007 s-a angajat ca referent de specialitate la Compartimentul Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Caransebeş. În martie 2009, datorită calităţilor profesionale de care a dat dovadă, a fost delegat să îndeplinească şi funcţia de şef al Biroului Administrativ al Primăriei. În decembrie 2009, odată cu intrarea în vigoare a Legii 329/2009, pentru că nivelul pensiei sale depăşea cu câţiva lei plafonul maxim impus, a fost din nou nevoit să se retragă din activitate. Acum, cei doi s-au retras pentru veşnicie la ceruri, spre alte locuri, mai bune.

Carmen SENCO

Liviu DINU