Apa trece, problemele rămân


DJ 571B, intre Dalboset si Sopotu Nou

În repetate rânduri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin a atras atenţia asupra faptului că judeţul nostru, din cauza formelor de relief predominante, este expus în mod permanent riscului de inundaţii. De la începutul acestui an, săptămânalul „Caraş-Severinul în 7 zile” a fost tribuna de la care au fost anunţate fie prognoze meteorologice nefavorabile, fie măsuri ce ar fi trebuit a fi întreprinse pentru a preveni unele situaţii de urgenţă, sau măcar pentru ca autorităţile să fie pregătite să le facă faţă. Nu ştim câţi le-au luat în considerare, sau cine a încercat să aplice măsurile indicate de ISU. Ştim însă că, în perioada 17-19 mai, o serie de localităţi şi drumuri din judeţ au fost afectate de ploi, înregistrându-se diverse situaţii: drumuri judeţene şi comunale blocate, case, pivniţe, curţi, grădini şi culturi agricole inundate. Astfel de situaţii s-au înregistrat în localităţile Reşiţa, Anina, Oţelu Roşu, Moldova Nouă, Bocşa, Lăpuşnicu Mare, Moceriş, Prilipeţ, Goruia, Teregova, Berzasca, Sasca Montană, Zlatiţa şi Secăşeni.

În cele ce urmează vă prezentăm, pe scurt, patru din cele 24 de situaţii înregistrate ca urmare a precipitaţiilor abundente sub formă de ploaie din intervalul 17-19 mai.

La Moceris au fost inundate 30 de curti

La Moceris au fost inundate 30 de curti

17.05, ora 08.00. Anina. Cartier Steierdorf. Din cauza sistemului de canalizare înfundat, apa rezultată din precipitaţii, inclusiv scurgeri de pe versanţi, a afectat mai multe străzi, ducând astfel atât la inundarea a patru case particulare, cât şi a Casei de Cultură din cartierul respectiv. În aceeaşi împrejurare au mai fost inundate aproximativ 50 de curţi.

17.05, ora 10.15. Moceriş (comuna Lăpuşnicu Mare). Au fost inundate aproximativ 30 de curţi şi mai multe culturi agricole. În sprijinul populaţiei au acţionat în jur de 40 de pompieri militari de la Bozovici şi Reşiţa.

18.05, ora 3.30. Zlatiţa (comuna Socol). Risc de viitură pe râul Nera. 23 de gospodării (anexe şi curţi) au fost inundate, iar alte zece se aflau în pericol. Pentru siguranţă, 50 de persoane au fost evacuate. Dintre acestea, 29 au fost copii.

18.05, ora 0.05. Secăşeni (comuna Ticvaniu Mare). Pârâul Dognecea s-a revărsat din albie şi a inundat mai multe străzi ale satului şi circa 20 de gospodării, precum şi DJ586A.

La Zlatita au fost evacuate 30 de persoaneDin fericire, în urma acestor situaţii nu au fost înregistrate victime. Valorea pagubelor nu a fost încă stabilită. Pentru aceasta vor fi constituite comisii care vor verifica, în teren, datele şi informaţiile transmise de către Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă. Ceea ce este important acum este faptul că, în urma evenimentelor din această primăvară, ar trebui trase unele concluzii şi învăţăminte. Aşadar, viiturile sunt imposibil de oprit, iar scurgerile de pe versanţi sunt imprevizibile şi pot crea probleme serioase. Lupta cu capriciile naturii pare pierdută din start. Numai că multe din situaţiile la care ISU „SEMENIC” a fost solicitat să intervină ar fi putut fi prevenite. Şi aici ne referim la şanţurile sau rigolele care lipsesc sau sunt făcute în mod superficial, la sistemele de canalizare subdimensionate sau înfundate de gunoaiele pe care oamenii le aruncă la voia întâmplării, la lipsa de curăţenie din jurul podeţelor şi punţilor, şi înşiruirea de mici deficienţe ce pot duce la mari probleme poate continua. Nu e de glumă şi nici nu trebuie să ne culcăm pe o ureche dacă, încă, nu am fost „atinşi”, „afectaţi” de vreo inundaţie, pentru că niciodată nu se ştie ce ne aşteaptă. Sfatul nostru este ca, în primul rând, fiecare dintre noi să arunce o privire în jurul casei în care locuieşte, şi să încerce să identifice potenţialele surse de risc din zonă: şanţuri necurăţate, subtraversări colmatate, dealul din apropierea casei, nivelul la care se află locuinţa faţă de un curs de apă (fie cât de mic) etc. Dacă, spre exemplu, a fost identificat un şanţ necurăţat ce poate pune în pericol siguranţa bunurilor noastre în cazul unor ploi mai serioase, atunci negreşit va trebui să-l curăţăm noi, nu primarul. În caz contrar, nepăsarea sau comoditatea ne va costa, în primul rând, pe noi. Întotdeauna trebuie să ne gândim la răul cel mai mare pentru a fi pregătiţi să-l înfruntăm.

Plt. Anca BALINT

Foto: plt. maj. Sorin MEZIN