Apă şi foc la Serbările CetăţiiDe joi, 15 septembrie, şi până duminică, Primăria municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru” au organizat în Parcul Teiuş cea de a XVII-a ediţie a Festivalului „Serbările Cetăţii”.
Astfel, în prima zi, pe o vreme numai bună pentru o petrecere câmpenească şi în prezenţa unui număr foarte mare de spectatori, festivalul a fost deschis, la ora 17, de Formaţia Olanii şi de soliştii Alin Olan, Daniela Ştefan şi Maria Anesia Rusnac, după care pe scenă au evoluat membrii Ansamblului „Armenişana”, coregraf Mitru Dragomir, şi soliştii Daria Coşariu, Melissa Abălaşei, Clara-Maria Trandafir, Nicola Botoş, Ana Jurj şi Elisa Lupu. De la ora 19, au susţinut un recital Ţunea Band şi soliştii Mihaela Belciu, Luci Lădariu şi fraţii Ana-Maria şi Ianis Rada, momentul culminant petrecându-se la ora 20, când au concertat Stana Stepanescu şi Taraful Maistorii.
Programul folcloric a continuat cu reprezentaţiile oferite de Ansamblul „Junii Gugulani”, coregrafi Adela şi Adrian Jurchescu, şi de soliştii Adela Jurchescu, Andreea Dragomir, Bianca Colceriu, Daniel Linţa, Diana Ştefănuc, Karina Harambaşa şi Maria Norman, prima zi a Serbărilor fiind încheiată de Luci Dugă şi formaţia sa.
Vineri, gugulanii nu au mai avut acelaşi noroc, vremea fiindu-le potrivnică atât lor, cât şi artiştilor DJ Mr. X, folkistei Anne-Marie Szaniszlo din Caransebeş, DJ Bianca şi Natalia, lui Cristi Iakab şi trupei The Road Band, Mirunei Iova, care, de câţiva ani, locuieşte la Bucureşti, şi reşiţeanului Dean Bowman, spectatorii venind totuşi, chiar şi în aceste condiţii vitrege, în Parcul Teiuş.
Cea de a treia zi a festivalului a debutat la Casa de Cultură „George Suru”, cu un concert de muzică clasică susţinut de Romanian Flut Ensamble şi cu o expoziţie de tablouri ale pictorului Mihai Vintilă, născut la Caransebeş, reunite sub genericul „Citadele culturale bănăţene”. Din păcate, nici seara de sâmbătă nu a adus o îmbunătăţire a condiţiilor meteo, astfel că recitalurile oferite de timişorenii de la Phaser şi de cei mai aşteptaţi artişti s-au desfăşurat pe o ploaie de toamnă autentică. Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe caransebeşeni să vină şi aşa în număr mare, de câteva sute, pentru a-i asculta şi a cânta, în cea mai mare parte a timpului, cu Fely şi cu Carla’s Dreams, aflaţi la prima lor prezenţă în muncipiu, cu toţii respectându-şi statutul şi oferind un spectacol de cea mai bună calitate, băieţii din Republica Moldova prelungindu-şi concertul până aproape de miezul nopţii.
Duminică, în ultima zi a manifestării, au evoluat DJ Mr. X şi DJ Locodam, Vibe şi Ionuţ Galani, şi a avut loc un moment de acrobaţii cu foc susţinut de Amor Flammis, totul încheindu-se cu lansarea de lampioane.
În tot acest timp, micii comercianţi de produse culinare au fost și ei prezenţi în Parcul Teiuş. De la standurile acestora, caransebeşenii şi invitaţii lor au putut achiziţiona de la produse alimentare ecologice, precum preparate tradiţionale din carne de porc sau pui la grătar şi ceaun, iahnie de fasole cu afumătură, peşte prăjit, mămăliguţă cu brânză, smântână şi „soldăţei” de slăninuţă prăjiţi, legume gătite sau murate, dulciuri, cozonaci, siropuri şi gemuri bio, băuturi răcoritoare şi alcoolice, porumb fiert, salam de biscuiţi, langoşi, clătite, plăcinte şi ciocolată de casă, gogoşi glazurate, precum şi kurtos kalacs, şi în acest an „vedetele” tradiţional-culinare fiind Micii de Deva, până la articole de îmbrăcăminte sau jucării de tot felul. De la serbări nu au lipsit, fireşte, nici tiribombele, maşinuţele sau toboganele pentru cei mici, aşa că toată lumea a avut asigurate toate condiţiile pentru a se simţi cât mai bine.
În toată această perioadă, Rotary Club Caransebeş şi Clubul Interact au instalat un cort în care au organizat o nouă acţiune caritabilă. Sloganul acesteia a fost „Cumpără un gulaș gustos ca să faci un gest frumos”, prin acesta gugulanii fiind îndemnaţi să sprijine inițiativa prin care, cu fondurile strânse din vânzare, Clubul Rotary va finanţa o serie de proiecte în educaţie.
Prezentarea festivalului, în toate cele patru zile, a fost asigurată de Roxana Novacovici, din cadrul Centrului de Informare şi Promovare Turistică din Caransebeş. (Foto: Doru Bălăşoiu, Mihai Oancea, Dodi Mihai)
Bianca METEŞ