A doua casă a Biblionetului, la Caransebeş


La Biblioteca Municipală „Mihail Halici” din Caransebeş a fost implementată a doua etapă a Programului Biblionet, în cadrul căreia a fost făcută o nouă donaţie de la Fundaţia IREX, constând în echipamente informatice şi produse software de ultimă generaţie, toate acestea fiind acum accesibile cititorilor care dispun de facilităţile unei biblioteci moderne a secolului XXI. La inaugurare au participat reprezentanţi ai Fundaţiei IREX România, ai Bibliotecii Judeţene şi ai administraţiei publice locale. „În epoca noastră, constatăm cu toţii utilitatea calculatorului şi internetului, care, complementar cărţilor, ne uşurează accesul la informaţie. Calculatorul ne este util nouă, tuturor, pentru sintetizarea datelor şi accesarea rapidă a informaţiilor. În acest context, deschiderea unei noi locaţii Biblionet reprezintă un ajutor pentru locuitorii municipiului, iar acest lucru nu ar fi putut fi realizat fără ajutorul mai multor instituţii şi fundaţii, şi aş aminti aici pe IREX, care derulează la nivel naţional Programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, organism sponsorizat de către Fundaţia Bill&Melinda Gates, şi Primăria Caransebeş, care a înţeles utilitatea proiectului şi ne-a acordat tot sprijinul”, a declarat în cuvântul său Mircea Moscovici, directorul Bibliotecii.

La rândul lui, Andrei Crăciun, reprezentantul Fundaţiei IREX, a mulţumit autorităţilor şi Fundaţiei Bill&Melinda Gates, care a oferit oprtunitatea de a echipa peste 2.000 de Biblioteci din ţară cu echipamente, traininguri şi toate cele necesare. „Pe lângă faptul că toţi copiii pot veni să-şi verifice contul de Facebook, au acces mult mai rapid la informaţie, la metode de socializare. E un proiect care încurajează comunicarea şi comunitatea locală să fie din ce în ce mai activă şi proactivă”, a mai adăugat Andrei Crăciun.

Prezent la eveniment, city-managerul municipiului, prof. Nicolae Borcean a recunoscut că este din fire un conservator şi că întreg demersul este văzut de el ca o luptă pe tărâm cultural între modern şi tradiţional. Declarându-se adept al tradiţionalului, Borcean a spus că internetul şi calculatorul deschid noi perspective, dar că lumea nu trebuie să renunţe la citit. „Cartea rămâne şi pe viitor piatra de căpătâi a culturii generale, care trebuie înţeleasă într-un anume fel, care înseamnă o sumă de cunoştinţe din diferite domenii fundamentale. Eu vă îndemn să folosiţie echilibrat şi lectura şi internetul”, a mai adăugat Borcean.

Despre implicaţiile internetului în domeniul culturii a vorbit asistenţei şi deputatul Laurenţiu Tocuţ. „Domnul profesor are dreptate. Savurarea unei cărţi este de bază, dar în secolul XXI au intervenit şi viteza, graba şi lipsa de timp. Important e să ştim să completăm lectura cu informaţia rapidă oferită de internet”, a mai adăugat deputatul.

La ora actuală, în Caransebeş există două locaţii unde funcţionează Programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”. Pe lângă cea de la Biblioteca „Mihail Halici”, cei interesaţi au acces rapid la informaţii gratuite şi în sala amenajată la etajul I al Casei de Cutură, care funcţionează din luna martie a acestui an.

Carmen SENCO