Tuţi, artista care îngrijeşte suflete


Galeria de Artă „Corneliu Baba”, din cadrul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş, a găzduit vineri, 17 august, vernisajul expoziţiei de pictură „Peisaje şi interpretări abstracte”, semnată de Elisabeta Caraibot. Tânăra pictoriţă, aflată la prima expoziţie personală, a ţinut ca primul ei vernisaj să aibă loc în oraşul său natal. La manifestare au participat numeroşi oameni de cultură, reprezentanţi ai administraţiei locale, prieteni şi rude ale Elisabetei Caraibot. „Ne bucurăm că punem la dispoziţie Galeria, unei tinere născute, crescute şi educate aici, la Caransebeş, apoi şcolită la Reşiţa şi Timişoara. Domnişoara vine aici cu o serie de tablouri care vorbesc despre viaţă, despre bucuriile şi tumultul său. Prezenţa aici a Elisabetei, căreia i se spune Tuţi, este dovada că, încă o dată, Casa de Cultură îşi îndeplineşte una dintre misiunile ei – aceea de a promova tinerele talente”, a declarat în cuvântul de deschidere, Ioan Cojocariu, directorul instituţiei de cultură.

Lucrările au fost prezentate de prof. Eleonora Bunea, care, încă de la început, a precizat că tablourile expuse pe simeze, în ciuda vârstei autoarei, pot fi prezentate în orice galerie de înaltă clasă din ţară sau străinătate. „Este un talent autentic, despre care sunt convinsă că o să mai auzim. Deşi foarte tânără şi cu o figură angelică, are lucrări ce emană o viziune şi o filosofie existenţială incredibilă. În toate lucrările există o rigoare academică, dublată de o libertate extraordinară a personalităţii artistei. Picturile ei sunt ca un strigăt grav şi răspicat împotriva a tot ce, în lumea contemporană, îngrădeşte frumosul, individul, ca personalitate. Această uniformizare, această globalizare deranjează artista, care parcă prevede unele grave alienări ale spiritului uman. Picturile ei parcă spun: aveţi grijă de sufletele noastre! Un fel de S.O.S. care indică dorinţa ei de evadare din această lume în care valorile s-au răsturnat, în care domină interesele financiare”, a mai adăugat prof. Eleonora Bunea.

La rândul ei, Manuela Ionescu, a cărei expoziţie de grafică şi pictură s-a închis în urmă cu doar câteva zile, a remarcat că lucrările Elisabetei trebuie admirate nu numai cu ochiul, dar şi cu sufletul. „Privindu-le, îmi amintesc ce am citit într-o carte: numai cine are profil lasă urme. Consider că arta este filtrată prin sufletul artistului. Arta şi artistul trec prin multe momente de singurătate. Când se află faţă în faţă cu coala de hârtie sau cu pânza albă, artistul simte durerile facerii, ca să poată arăta apoi lumii o parte din sufletul, concepţia, strigătul său. De aceea, o încurajez pe Elisabeta şi o felicit pentru curajul şi talentul său”, a completat Manuela Ionescu.

Prezent la manifestare, viceprimarul municipiului, Cornel Galescu, şi-a exprimat speranţa ca un număr cât mai mare de talente locale să fie descoperite. „Trăiesc sentimentul că ne pleacă valorile, că oraşul devine un pic cam sărac din acest punct de vedere, iar atunci când apare ceva valoros aproape că ne vine să-l înălţăm, să-l punem într-o cuşcă şi să-i spunem că rămâne al nostru. Aş spune că asta este una dintre problemele cu care mă confrunt personal în noua postură pe care o am la Primărie, adică aceea că ne putem baza pe tot mai puţine valori. De aceea cred că trebuie să găsim metode de a-i aduce aproape de noi pe aceşti oameni, de a-i face să se simtă aparţinând acestui oraş, unde să fie apreciaţi, respectaţi şi ridicaţi pe piedestalul pe care-l merită”, a mai spus Galescu.

Vorbind asistenţei despre lucrările sale, Elisabeta Caraibot a spus că tehnica folosită de ea este una mixtă, mai ales la peisaje, unde a folosit pastelul, tuşul, iar că celelalte lucrări au fost realizate în ulei sau ulei şi acril. „În niciunul dintre aceste tablouri nu veţi regăsi teme comune. M-au preocupat în mod special stările individului uman îngrădit de societatea care pune accent pe complacerea într-o situaţie existenţială comună, banală, iar interpretările reflectă această preocupare a mea”, a conchis tânăra artistă.

Manifestarea a fost întregită de un alt tânăr, Marius Fauc, care a interpretat la pian „Fur Elise”, de Beethoven, piesă extrem de bine aleasă ţinând cont de prenumele pictoriţei, dar şi o piesă intitulată „Les belles fleures”, compusă de tânărul interpret.

Expoziţia cu vânzare, care rămâne deschisă timp de o lună, este organizată de Primăria Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru”.

Carmen SENCO