Bu-hu-hu la Jupa !


Ajunsă la a patra ediţie, parada costumelor de Halloween de la Jupa a rămas la fel de interesantă atât pentru participanţi, cât şi pentru gazde. Pentru a fi siguri de reuşita evenimentului, am decalat data cu o săptămână, ca să coincidă cu prima zi de rugă de la Jupa.

Copiii vin din ce în ce mai pregătiţi din punct de vedere vestimentar, dorind să demonstreze că participă cu drag şi se pregătesc temeinic pentru acest carnaval. Şi sătenii s-au familiarizat cu convoiul de mascaţi, ne întâmpină la porţi cu multe, multe bomboane, îi laudă pe copii pentru energia de care dau dovadă şi pentru costume. Câteva ore, pe uliţele satului au răsunat doar vocile copiilor care cereau hotărât şi răspicat bomboane. Am bântuit toate casele şi am bătut la toate porţile din Jupa, iar copiii s-au declarat foarte mulţumiţi de numărul de bomboane adunate în acest fel.

Ceata de copii costumaţi a încântat chiar şi participanţii la traffic, care ne-au încurajat claxonându-ne. Anul acesta, bucuria mea cea mai mare a fost dată de participarea la eveniment a unui număr mult mai mare de copii de gimnaziu şi chiar şi liceeni, care au fost foarte atenţi la detaliile costumelor lor şi foarte protectori cu cei mai mici. Mămicile au fost din nou la înălţime, prin designul costumelor şi machiaje, luându-şi în serios şi rolul de cerberi ai trupei de gălăgioşi. Alături de mine, încă de la prima ediţie, şi care nu ar lipsi pentru nimic în lume de la acest eveniment, este Ion Lazăr, un „copil” mai mare, responsabil cu promovarea evenimentului în sat.

Jupa este un loc drag sufletului meu, copiii îmi sunt dragi şi eu le sunt dragă lor, după câte se vede de patru ani încoace, fiindca iniţiativa mea este aşteptată cu ardoare de cei mici şi de cei mari deopotrivă, şi devine, încet, dar sigur, o nouă tradiţie a copiilor din sat.

 Sandi Dariana POPESCU