La 17 ani, Alex Matei, cel mai tânăr Cetăţean de onoare al CaransebeşuluiAula „1 Decembrie 1918” a găzduit marţi, 22 octombrie, festivitatea de decernare a titlului de „Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş” tânărului judoka Alexandru Matei, în chiar ziua când acesta a împlinit 17 ani. La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, antrenori, sportivi, consilieri locali, precum şi rude şi prieteni ai campionului care a plecat în lumea mare a judo-ului de la Clubul SC Hidroelectrica din municipiu.
„Alex Matei este un produs al Caransebeşului, în primul rând, este un model pentru noi toţi, dacă vreţi, dar în special pentru tânăra generaţie de copii ai municipiului, tânăra generaţie care a ales să practice un sport, oricare ar fi el. Alex Matei ne-a uimit pe toţi cu performanţele sale, el debutând la Clubul SC Hidroelectrica din Caransebeş în urmă cu 10 ani, deci de foarte tânăr, şi a ales să facă un sport care, în Caransebeş, a avut mereu rezultate foarte bune, judo-ul, sub îndrumarea antrenorului Ion Radu, dar s-a perfecţionat şi şi-a dus măiestria sportivă la cotele cele mai înalte, în cadrul mai multor cluburi, dar totul a culminat cu Liceul Sportiv din Focşani, acolo unde se pregăteşte cu antrenorul Iulian Surlă, unul dintre marile nume ale judo-ului românesc, şi nu numai”, a spus primarul Felix Borcean.
După ce i-a fost înmânată Diploma de „Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş”, extrem de emoţionat, Alex Matei le-a mulţumit edilului şi consilierilor locali pentru titlul acordat. „Simt că la Caransebeş, aici, unde m-am născut, sunt apreciat. Vreau să le mulţumesc părinţilor, pentru că mi-au fost aproape mereu, antrenorilor şi tuturor caransebeşenilor care sunt lângă mine. Voi veni aici oricând voi fi chemat la o competiţie, dar deocamdată obiectivul meu este să ajung la Olimpiada de la Paris, din 2024”, a spus tânărul judoka.
După ce a suflat în lumânările tortului tricolor oferit de bunica sa, Alex Matei a deschis sticla de şampanie şi a închinat cu cei prezenţi la eveniment.
Antrenorul emerit de atletism Cristian Dragomir, care a participat la festivitate, a ţinut să precizeze că, în sfârşit, Caransebeşul a început să-şi preţuiască oamenii cu calităţi autentice. „Cei mai celebri oameni de după 1990 sunt oamenii de sport, care s-au făcut vizibili la nivel european şi mondial, prin ceea ce realizează şi prin ceea ce au adus României. Probabil că mai trebuie făcuţi Cetăţeni de onoare Otilia Ruicu, acum Ieşanu, prima medaliată cu argint la un Campionat mondial, Iuliana Enache, tot Maestră a sportului şi ea, ca să vorbesc de cei mai valoroşi oameni. Îl felicit pe Alex, este un băiat foarte serios, pentru care de-abia de-acum începe greul”, a spus Cristian Dragomir.
„Cu Alex lucrez de cinci ani. A fost alegerea lui, şi a fost o deosebită plăcere pentru mine. S-a integrat în clubul nostru foarte bine, alături de ceilalţi copii, iar pe parcurs au început să apară, uşor, uşor, şi rezultatele, de un an şi jumătate chiar la nivel de Cupe europene la cadeţi, concursurile de top, iar în urma participării la acestea a obţinut medalie de bronz la Campionatul European, o medalie de argint la Festivalul Olimpic al Tineretului European, şi locul cinci la Campionatul Mondial. Deocamdată, pentru un an şi jumătate, Alex va sta mai mult acasă, încercăm să ne poziţionăm în noua categorie, fiindcă este o diferenţă mare de la 50 la 60 de kilograme, de la vârsta cadeţi la juniori, care la judo este de până la 21 de ani. Dar în 2024 este Olimpiadă, la fel în 2028, iar Alex are un potenţial fantastic. Din 2021 sper să intrăm iarăşi în lupta pentru medalii la Cupele europene şi mondiale”, a spus Iulian Surlă, antrenorul lui Alex Matei.
Alexandru Matei s-a născut în 22 octombrie 2002, la Caransebeş, şi a început să practice judo la Clubul SC Hidroelectrica, sub îndrumarea prof. Ion Radu, în anul 2009.
Din 2015, tânărul este legitimat la Liceul cu Program Sportiv din Focşani şi este component al Lotului Olimpic Român de Judo din anul 2017. În prezent, Alexandru Matei ocupă locul 4 în Clasamentul Mondial de Judo Individual, U18, categoria 50 kg, şi este antrenat de Iulian Surlă, din Focşani.
Până în acest moment, tânărul judoka născut la Caransebeş şi-a trecut în palmares titlurile de Campion naţional Individual U14, 30 kg, în 2014, U16, 38 kg – în anul 2016, U18, 50 kg, în 2018 şi 2019, fiind totodată şi Campion naţional Kata, U18, categoria Nage No Kata, în anul 2017.
Pe plan internaţional, a fost vicecampion la Cupa Europeană, Individual, U15, 38 kg, la Gyor, în Ungaria, în 2016, a obţinut medalia de bronz la Cupa Europeană, Individual, U18, 50 kg, tot la Gyor, în 2018, iar anul acesta a luat medalia de bronz la U18, 50 kg, la Teplice, în Cehia, a fost campion la Cupa Europeană de la Berlin, vicecampion la Cupa Europeană de la Cluj-Napoca, a obţinut medalia de bronz la Campionatul European de Judo de la Varşovia, şi a fost vicecampion la Festivalul Olimpic al Tineretului European, care s-a ţinut la Baku, în Azerbaidjan.
Sorin ROGOZ