80 de elevi cu deficienţe de învăţare, ajutaţi prin R.I.S.C.


Proiectele de educaţie formală şi non-formală derulate în ideea ajutării tinerilor dezavantajaţi continuă în municipiul Caransebeş. Programul intitulat generic „Responsabilitate, Implicare, Şcoală şi Comunitate” vizează un număr de peste 80 de elevi din ciclul gimnazial, cu deficienţe de învăţare, de la Colegiul Naţional „Traian Doda” şi Colegiul Naţional „C.D. Loga” din municipiul Caransebeş.

Prin acest proiect ne propunem să reducem abanadonul şcolar. Totodată, dorim să îi sprijinim pe elevii deficitari la învăţătură să înţeleagă rolul educaţiei în viaţa lor. Vrem să descoperim hobby-urile şi talentele lor ascunse, pentru ca elevii să îşi găsească drumul adecvat în viaţă. Proiectul este în derulare de un an, perioadă în care am realizat eficienţa lui, precum şi faptul că tinerii au nevoie de suportul nostru pentru a înţelege materiile de la şcoală şi pentru a învăţa să comunice eficient şi să socializeze. Copiii iau parte săptămânal la ateliere tematice şi primesc gratuit o masă caldă zilnic”, a declarat managerul de proiect Emanuela Budimir.

Prin urmare, la sediul Societăţii Femeilor Ortodoxe din Caransebeş se desfăşoară săptămânal Cercuri de jocuri de inter-cunoaştere, cu participarea grupurilor de elevi din clasele gimnaziale, prilej cu care tinerii au ocazia să se cunoască mai bine şi să socializeze. Activităţile se derulează sub coordonarea animatorului socio-cultural din cadrul programului, Mihaela Pral.

Jocul are o deosebită importanţă în educarea şi disciplinarea copilului, modelându-i comportamentul în relaţiile cu ceilalţi copii, dezvoltându-i capacitatea şi abilitaţile de comunicare, socializare şi învăţare”, a menţionat prof. Mihaela Pral.

Programul este deosebit de benefic şi vine în sprijinul elevilor, atât pe plan educaţional, cât şi social, ajutându-i la disciplinele de bază – Limba Română şi Matematică –, prin consolidarea cunoştinţelor, dar şi prin dobândirea de noi cunoştinţe. Din punct de vedere social, elevii sunt susţinuţi să îşi descopere propriile calităţi şi defecte, să îşi cunoască colegii din cadrul programului şi să interacţioneze cu ei. De asemenea, tinerii sunt susţinuţi să îşi îndrepte acele trăsături deficitare, pe care le avem fiecare dintre noi, pentru a-i ajuta să îşi contureze propria personalitate”, a precizat psihologul din cadrul proiectului, Cornelia Mateescu.

Să mai spunem că proiectul „Responsabilitate, Implicare, Şcoală şi Comunitate” este finanţat prin intermediul societăţii TMD Friction şi implementat cu aportul Organizaţiei pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare Caransebeş, reprezentată prin preşedintele acesteia, Mariana Ionescu. Programul respectiv mai beneficiază de implicarea cadrelor didactice Ana Paica, Sorina Jurj, Antoanela Buzescu şi Nuţu Jurj, precum şi de sprijinul instituţiilor colaboratoare, precum Societatea Femeilor Ortodoxe, Clubul Montan din municipiu şi Episcopia Caransebeşului.

Vasi POPESCU