Descoperirea de sine prin lectură


Miercuri, 23 ianuarie, în amfiteatrul „Sorin Titel” al Liceului Teoretic „Traian Doda” din Caransebeş, a avut loc întâlnirea membrilor Societăţii de lectură „Nicolae Iorga”, cu prof. univ. dr. Otilia Hedeşan, prorector al Universităţii de Vest din Timişoara.

Tema discuţiei a constituit-o rolul formator al cărţii. Invitata s-a referit la cărţile care au influenţat-o, ajutând-o să-şi descopere un rost în viaţă. Plăcerea de a citi, de a se transpune în universul fictiv, s-a transformat, pentru copilul Otilia Hedeşan, într-o pasiune de-o viaţă. Profesor universitar al Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, Otilia Hedeşan continuă să citească, în prezent, mai ales cărţi de specialitate.

Întrebările elevilor au vizat tema propusă, dar şi modalitatea de alegere a profesiei. Doamna profesoară a recomandat cărţi şi autori şi i-a încurajat pe elevi să opteze pentru o carieră care oferă împlinire.

Întâlnirea, plăcută, utilă şi emoţionantă, s-a finalizat cu un recital la chitară al elevei Anastasia Coste. Aceasta a interpretat o melodie compusă de tatăl ei, preotul Teodor Coste, pe versurile poeziei „Dorinţa”, de Mihai Eminescu, şi o compoziţie proprie.

La întâlnire au mai participat elevi ai Seminarului Teologic Liceal „Ioan Popasu”, ai Liceului Pedagogic „C.D. Loga”, precum şi persoane interesate de problematica lecturii. Participanţilor li s-au oferit pliante cuprinzând date despre invitată şi temele propuse pentru dezbatere în cadrul Societăţii de lectură.

Prof. Maria Frenţiu, coordonatorul acţiunii, a beneficiat de sprijinul colegilor – prof. Dorina Coste, prof. Dana Fara, prof. Ana Borcean –, precum şi al părintelui consilier cultural Daniel Alic, de la Episcopia Caransebeşului.

 

Sonia BERGER