În 17 iulie, lacăt pe haldine!


Gunoaiele, tratate mizerabil

Conform Directivei prevăzute în Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, începând de luni, 18 iulie, în judeţul nostru ar fi trebuit să intre în funcţiune Deponeul unic de la Lupac, unde să ajungă toate deşeurile din Caraş-Severin. În acelaşi timp, ar trebui să se închidă haldina de la Oţelu Roşu, acolo unde este transportat şi gunoiul colectat de Transal Urbis din municipiul Caransebeş. Până una-alta, administraţia oraşului de pe Valea Bistrei a cerut un aviz de deschidere a unui deponeu temporar. Dacă solicitarea nu va fi aprobată, societatea de salubrizare din Caransebeş ar fi nevoită să ducă deşeurile la o distanţă mai mare, ceea ce ar atrage după sine majorarea costurilor pentru populaţie. (C. Senco, S. Berger)

În mod normal, în 17 iulie, soarta haldinelor de gunoi din Caraş-Severin ar fi trebuit să fie pecetluită. Conform Directivei prevăzute în Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, şi asumată, implicit, de autorităţile noastre, începând de luni, 18 iulie, ar fi trebuit, cel puţin la nivelul judeţului, să intre în funcţiune Deponeul unic de la Lupac, care să adune toate deşeurile din Caraş-Severin. Potrivit strategiei stabilite la nivel judeţean, privind Proiectul ,,Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”, cuprins, de altfel, în lista proiectelor majore prioritare din Programul Operaţional Sectorial – Mediu, pe lângă deponeul central, ar urma să funcţioneze staţii de transfer deşeuri la Oraviţa, Băile Herculane, zona turistică Semenic, Oţelu Roşu, Bozovici şi Pojejena. Centrala de gestionare a deşeurilor de la Lupac este planificat să cuprindă deponeul judeţean de deşeuri, instalaţia de tratare mecanico-biologică a deşeurilor biodegradabile şi instalaţia de sortare.

Toate acestea au rămas, însă, doar cuvinte pe hârtie. Data de 17 iulie bate deja la uşă, iar de Centrala de la Lupac nu se vorbeşte şi nu se ştie nimic concret. Deocamdată, Transal Urbis Caransebeş duce gunoiul la haldina de la Oţelu Roşu, care, teoretic, de luni ar trebui să-şi pună lacăt la porţi. Spunem teoretic, fiindcă, în ultima şedinţă de Consiliu local, edilul-şef al acestui oraş, Iancu Simion-Simi, a anunţat că reprezentanţii Primăriei au întocmit documentaţia în vederea obţinerii unui aviz de deschidere a unui deponeu temporar, şi a unei staţii de transfer pentru depozitarea deşeurilor biodegradabile, în condiţiile în care, oricum, haldina oraşului este plină doar pe jumătate.

Prin urmare, speranţe ca lucrurile să meargă şi în continuare tot aşa există. Altfel, pentru Caransebeş, soluţia ar fi transportarea deşeurilor la un alt deponeu, aflat la o distanţă considerabil mai mare, poate chiar în alt judeţ, ceea ce ar atrage după sine majorarea costurilor de la populaţie. Până una-alta, nu doar în municipiul de pe Timiş şi Sebeş, ci în mai toate oraşele judeţului societăţile responsabile cu salubrizarea caută soluţii.

În ceea ce priveşte problema gunoaielor de la Caransebeş, chiar dacă, de mai bine de un an, societatea Transal Urbis a distribuit, agenţilor economici şi instituţiilor, recipiente din plastic pentru colectarea selectivă a deşeurilor, majoritatea dintre aceştia nu se conformează noilor reguli. De asemenea, conducerea societăţii a mai luat o măsură, pe cale de a fi aplicată. Mai exact, încă din luna noiembrie a anului trecut, pe facturile emise se stipulează că, începând cu data de 1 august, deşeurile nu se mai ridică decât dacă sunt selectate. În acest scop, din această lună, populaţiei care locuieşte la case i se distribuie, la casieria societăţii, câte doi saci menajeri de plastic, de 60 de litri, pentru a-şi selecţiona gunoiul. Rămâne, însă, de rezolvat problema asociaţiilor de proprietari, acolo unde, cu toate că sunt amplasate europubele pe care sunt precizate diferitele tipuri de deşeuri, populaţia preferă să arunce gunoiul de-a valma. Potrivit conducerii Transal Urbis, în cazul în care, anual, nu se reduce cantitatea de deşeuri colectată, legislaţia în vigoare prevede achitarea unei taxe lunare de 100 de lei pentru fiecare tonă. De precizat că, în perioada verii, cantitatea de gunoi colectată de la populaţie este de peste 500 de tone, iar în sezonul rece, aceasta este de aproximativ 400 de tone. Gunoiul colectat selectiv este compactat în baloţi şi depozitat la vechea haldină a oraşului, iar deşeurile menajere sunt transportate la deponeul de la Oţelu Roşu.

O altă problemă cu care se confruntă societatea de salubrizare a oraşului este legată de restanţele înregistrată la încasarea facturilor pentru serviciile prestate. Spre exemplu, de la populaţie, firma are de încasat mai mult de 6 miliarde de lei vechi, sume acumulate în ultimul an. În topul datornicilor, primul loc e ocupat de asociaţiile de proprietari, urmate de agenţii economici şi de persoanele fizice. Acesta este şi motivul pentru care sociatatea a trimis în instanţă 150 de rău-platnici, pentru recuperarea datoriilor. Dacă, în aceeaşi perioadă a anului trecut, şeful Serviciului de salubritate se putea mândri că a scăpat de datoriile către furnizorii de servicii, în această perioadă acesta este pus în imposibilitate de plată către bugetul de stat, unde are de achitat 300 de milioane de lei vechi.

Carmen SENCO

Sonia BERGER