Caransebeşul, iluminat tot mai inteligent!


În urmă cu un an, municipalitatea caransebeşeană a finalizat un experiment interesant, care viza ceea ce putea fi numit „iluminatul inteligent”. Ideea a plecat de la un cetăţean originar din Caransebeş, care lucra în Olanda, în domeniul IT, la o firmă care creează programe şi produse care procesează consumurile de energie electrică. Împreună cu câteva societăţi de profil din România şi sub coordonarea respectivei firme olandeze, administraţia locală a început implementarea „iluminatului inteligent” în Caransebeş, lotul experimental fiind stâlpii din cartierul Pipirig. Astfel, fiecare lampă nouă montată pe aceşti stâlpi era prevăzută cu o antenă prin intermediul căreia comunica prin satelit cu un dispozitiv central, un calculator, care, în funcţie de intensitatea luminii de afară, oferea lămpii, după caz, acces la mai multă sau mai puţină energie.

De asemenea, între miezul nopţii şi ora 5 dimineaţa, nefiind necesară asigurarea unui iluminat puternic, aceste lămpi îşi reduceau consumul de energie electrică cu 40 la sută. Totodată, prin acelaşi calculator, se putea afla şi unde, şi când se defecta o lampă.

Iată că, zilele trecute, prin intermediul unei investiţii din bugetul propriu, în sumă de 550.000 de lei, „iluminatul inteligent” a fost introdus pe străzile Cazărmii, Țarinei, Racoviță, 1 Decembrie 1918, Aleea Liliacului, Aleea Narciselor, Aleea Grădiniței și Aleea Trandafirilor. Prin acest nou sistem, consumul energetic și, deci, şi costurile aferente vor fi mult reduse. Astfel, în zona respectivă au fost montate 181 de lămpi moderne cu vapori de sodiu, respectiv 11 lampadare și 170 de lămpi, dintre care 8 cu puterea de 100 W și 152 de 150 W.

După ultimele teste efectuate, reprezentanții firmei care s-a ocupat de introducerea sistemului de iluminat inteligent” au declarat că acesta funcționează conform cerințelor, respectiv că fluxul luminos este controlat automat, astfel că între orele 23.30 – 04.30 toate zonele unde există sistemul funcționează în parametrii normali, reducerea de energie în acest interval fiind de peste 60 la sută.

Şi în cursul anului viitor, administraţia locală intenţionează să continue cu introducerea sistemului de „iluminat inteligent” şi în alte zone ale municipiului, dar şi să implementeze un proiect cu finanțare europeană pentru iluminarea integrală a Caransebeșului cu lămpi cu LED-uri.

Sonia BERGER