Voislova, după anul 1989 (III)



Reţeaua de televiziune prin cablu şi internet

În anul 1998, S.C. Favorit S.R.L. din Oţelu Roşu a început lucrările de montare a reţelei de fibră optică ce avea să asigure servicii de televiziune prin cablu, internet şi telefonie fixă în localităţile situate pe Valea Bistrei. În calitate de furnizor al pachetelor de telecomunicaţii aflate în portofoliul Companiei RCS-RDS, societatea comercială Favorit S.R.L. a devenit principalul competitor al Romtelecom, în privinţa serviciilor oferite locuitorilor de pe Valea Bistrei, iar odată cu lansarea Digi TV a devenit şi furnizoare a serviciilor de telefonie mobilă.

În prezent, aproape toate locuinţele din satul Voislova sunt racordate la o reţea de televiziune prin cablu şi beneficiază de servicii de internet şi telefonie.

Reţeaua de telefonie mobilă

Piaţa de telefonie mobilă din România a început să se dezvolte începând cu anul 1997, când au pătruns pe această piaţă doi furnizori importanţi de servicii în domeniu: Mobifon – cu serviciul Connex, şi Mobil Rom – cu serviciul Dialog. În 1999, la doi ani după lansarea primelor servicii, în competiţie a intrat un al treilea operator, Cosmorom, care a lansat serviciile comerciale prin serviciul Cosmo, pe bază de cartelă reîncărcabilă şi apoi prin ofertă de abonamente, iar în anul 2001 apare şi brandul Zapp. În 2000, Mobil Rom este cumpărată de Orange, brandul Dialog este înlocuit cu Orange, iar trei ani mai târziu compania Vodafone achiziţionează Mobifon-ul, astfel încât popularul Connex este înlocuit cu Vodafone. De asemenea, în 2005 Cosmorom se transformă în Cosmote, odată cu achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni de către OTE, companie ce avea în portofoliu şi Romtelecom.

Deşi este situată în apropierea staţiilor de transmisie aparţinând principalilor furnizori de telefonie mobilă din zonă, acoperirea cu semnal pentru telefoanele mobile, în localitatea Voislova, a reprezentat o problemă atât pentru cele două companii importante de pe piaţă, Orange şi Vodafone, cât şi pentru ceilalţi furnizori (Cosmote, Digi). Dacă în cazul abonaţilor Vodafone se putea vorbi de existenţa unui semnal slab, care putea fi totuşi rcepţionat în condiţii bune dacă utilizatorul dispunea de un aparat telefonic performant, în cazul Orange nici nu intra în discuţie să poţi beneficia de semnal, indiferent de performaţele tehnice ale telefonului.

Pentru a remedia această situaţie, Consiliul Local al comunei Zăvoi a aprobat, prin Hotărârea Nr. 81/29.08.2008, dezmembrarea, din izlazul comunal al satului Voislova, a unei parcele în suprafaţă de 273 m2, care a fost ulterior concesionată pe 49 de ani operatorului de telefonie mobilă Orange România S.A. La acest moment, semnalul emis de această staţie poate fi recepţionat în condiţii excelente pe toată raza localităţii Voislova.

Urmează ca, în funcţie de politica de devoltare a companiilor de telefonie mobilă, să se extindă şi în mediul rural tehnologia de furnizare a serviciilor 3G, locuitorii mai tineri ai satului Voislova aşteptând cu nerăbdare să testeze această tehnologie.

Reţeaua de străzi şi drumuri comunale

Localitatea Voislova este străbătută de Drumul Naţional 68, ce leagă municipiul Caransebeş de oraşul Haţeg, şi de Drumul Judeţean 684, ce face legătura între localităţile Voislova şi Ruschiţa. În ceea ce priveşte administrarea DN 68, ea intră în competenţa Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (C.N.A.D.N.R.), aceasta executând lucrări de asfaltare a tronsonului Caransebeş – Haţeg în mai multe etape, ultimele lucrări fiind realizate între anii 2008 şi 2010. Administrarea Drumului Judeţean 684 se asigură de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, prin Direcţia de administrare a patrimoniului judeţului, lucrările de asfaltare la acest tronson fiind executate între anii 2006-2007.

Pe lângă cele două căi principale de circulaţie ce străbat satul Voislova (DN 68 şi DJ 684), asigurând astfel legătura rutieră cu localităţile învecinate, aşezarea mai dispune de o reţea de străzi principale şi secundare. Dintre acestea, Primăria Zăvoi a asfaltat în anul 2006, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, strada care duce la cimitirul interconfesional din Voislova, de la intersecţia cu DJ 684, cu prelungire către zona agricolă Lunca Bistrei şi ieşire la DN 68. În anul 2008, Primăria comunei Zăvoi a executat, la rândul ei, câteva lucrări de pietruire a străzii secundare care duce în colonia de la Voislova, de la intersecţia cu DN 68, cu trecere peste linia ferată şi până la zona de locuinţe.

Cât priveşte drumurile comunale, în anul 2010, Consiliul Local al comunei Zăvoi a adoptat Hotărârea Nr. 103/24.09.2010, prin care s-a aprobat executarea lucrărilor de pietruire la drumul comunal situat în intravilanul localităţii Voislova, cunoscut sub denumirea de Drumul Subpleşa, ce face legătura dintre podul de trecere peste râul Rusca şi Drumul Judeţean 684 Voislova – Rusca Montană, lucrare ce a fost realizată în cursul lunii octombrie a aceluiaşi an.

Mihuţ FIRUŢ