Voiaj în istorie şi cultură


De la Dodoni la Parga

Nu se poate pleca de la Ioannina fără a vizita vechiul Dodoni, situat la picioarele Muntelui Tomaros, la 22 de km sud-vest de oraş. Se pot vedea aici ruinele vechiului oracol, ale acropolei şi ale altor câteva edificii. Teatrul, care datează din secolul al III-lea î.Hr., găzduieşte, în timpul verii, Festivalul Tregediei Antice de la Dodoni.

Zagorochoria. O excursie până la Cheile Vikos (30 km la nord de Ioannina), de o incomparabilă frumuseţe sălbatică, ne descoperă 45 de sate idilice cunoscute sub numele de Zagorochoria, şi pe Voidomaţi, afluentul lui Loos, care le traversează.

Metsovo este un oraş mare de munte, extrem de pitoresc, construit pe pantele Pindului, la aproape 60 de km de Ioannina. Locuitorii săi poartă încă de multe ori frumosul costum local şi au mare grijă de casele lor, ce sunt veritabile muzee de artă populară locală.

Arta este un oraş situat pe râul Arachthos, în inima unei câmpii fertile. Până în secolul al XIII-lea el a fost capitala Despotatatului Epirului, stat bizantin independent. Se mândreşte cu o citadelă medievală, un pod din secolul al XVIII-lea şi Mânăstirea Panaghia Parigoritissa, din secolul al XIII-lea.

Preveza, oraş situat pe malul Golfului Amvrakikos, este accesibil pe drumul ce se bifurcă la dreapta, după ce ai ajuns la Arta. Este un orăşel plăcut, înconjurat de livezi de măslini, situat faţă în faţă cu Insula Lefcada. Nu departe de Preveza pot fi vizitate vestigiile vechiului Nicopolis, compuse din ruinele Templelor lui Poseidon şi Ares, zidurile de apărare ale oraşului şi două teatre. Aici se poate face o plimbare cu barca pe râul Acheron, unde vechii greci situau intrarea în Infern.

Egumenitsa este un mic oraş, aşezat într-un golf, vizavi de Insula Kerkyra (Corfu), fiind una dintre principalele ,,porţi de intrare” în Grecia. Linii zilnice de ferry-boat leagă Italia cu Grecia, iar altele, mai frecvente, leagă Insula Corfu de continent, dând viaţă acestui port atractiv. Turiştii care intră în Grecia se îndreaptă de obicei direct spre Ioannina, însă cei care au puţin timp la dispoziţie pot face un mic ocol pe la Filiates (20 km de la drumul principal), oraş proaspăt şi înverzit, de unde pot urca până la pitorescul sat Plession.

Zitsa, cea cântată de Lordul Byron în poemul său ,,Child Harold”, se află nu departe de Ioannina, la o altitudine de 68o de metri. Aici te vei bucura de o privelişte de neuitat.

Syvota este o aşezare litorală plină de farmec, care se subordonează judeţului Thesprotia. Cu un peisaj plin de verdeaţă şi coaste nisipoase lungi, cu ape verzi, în ultimii ani Syvota se bucură de o dezvoltare turistică din ce în ce mai mare.

Parga este un încântător orăşel maritim, cu două superbe plaje, cuibărit la picioarele pantelor line ale Muntelui Pezovolos, acoperite cu măslini seculari. Este situat la 48 de km sud de Egumenitsa, fiind mai uşor accesibil cu vaporul. (Va urma)