Sfaturi pentru sezonul rece


Improvizaţiile, utilizarea incorectă a aparatelor alimentate cu gaz şi necurăţarea coşurilor de evacuare a gazelor arse continuă să fie principalele cauze ale producerii unor evenimente grave; Numai anul trecut, 26 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 75 au avut de suferit în urma unor explozii sau intoxicaţii cu monoxid de carbon

În sezonul rece, odată cu punerea în funcţiune a aparatelor şi instalaţiilor de încălzire alimentate cu gaz, creşte pericolul producerii unor accidente sau al intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, în urma folosirii necorespunzătoare a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, respectiv a efectuării unor modificări neautorizate ale acestora.

În anul 2009, în aria de competenţă a companiei noastre au avut loc 46 de explozii sau incendii, datorate în cea mai mare parte folosirii incorecte a aparatelor de utilizare alimentate cu gaze naturale sau a improvizaţiilor efectuate la aceste instalaţii. În urma acestor evenimente, 26 de persoane au avut de suferit iar două persoane au decedat.

Totodată, s-a înregistrat un număr de 39 de cazuri de asfixii şi intoxicaţii cu monoxid de carbon, având drept cauză principală lipsa tirajului la coşurile de evacuare a gazelor arse. Consecinţele au fost grave, aceste evenimente soldându-se cu 49 de persoane intoxicate cu monoxid de carbon şi cu un număr de 24 de persoane care şi-au pierdut viaţa.

Pentru prevenirea evenimentelor grave, compania E.ON Gaz Distribuţie informează că, pentru propria lor siguranţă, consumatorii trebuie să respecte cu stricteţe următoarele reguli privind utilizarea instalaţiilor de gaze naturale:

  • să nu doarmă cu focul deschis (în cazul aparatelor neautomatizate);
  • să nu doarmă în încăperi cu aparate de utilizare neracordate la coşul de fum (aragaz etc.);
  • să nu lase focul nesupravegheat la arzătoarele neautomatizate;
  • să nu folosească aparate de utilizare care nu sunt etanşe sau nu au tiraj;

  • să nu folosească improvizaţii la instalaţiile de utilizare;
  • să asigure o ventilare permanentă în încăperile unde funcţionează centralele termice sau aparatele de consum cu flacără liberă;

  • să asigure verificarea şi curăţarea coşurilor de fum cel puţin de două ori pe an (o dată, obligatoriu înaintea începerii sezonului rece).

Doar prin respectarea strictă a acestor reguli consumatorii pot beneficia în condiţii de siguranţă de gazele naturale.

Departamentul Comunicare şi Relaţii Publice

E.ON România