Unirea, la masa rotundă


Luni, 29 noiembrie, la Caransebeş a avut loc masa rotundă cu tema „1 Decembrie, Ziua Naţională a României, 92 de ani de la Marea Unire”. Cu acest prilej, profesori de istorie şi elevi de la Liceul Teoretic „Traian Doda” şi de la Liceul Pedagogic „C.D. Loga” din municipiu au prezentat comunicări legate de evenimentele premergătoare Marii Uniri, precum şi despre personalităţile implicate în desăvârşirea visului de veacuri al românilor.

Mariana Bugărin, elevă în clasa a XII-a a Liceului Teoretic „Traian Doda”, a prezentat comunicarea cu titlul „Atitudinea Bisericii Române Ortodoxe din Banat faţă de Unirea tuturor românilor”, Cristina Popovici, din clasa a XI-a a Liceului Pedagogic „C.D. Loga”, a prezentat lucrarea „Literatura poporană” – fragmente dintr-o lucrare scrisă în 1918 de un elev al Institutului Diecezan, iar Gianina Cubarici, din clasa a XI-a a aceluiaşi liceu, a citit lucrarea „Pavel Jumanca şi evenimentele din toamna lui 1918”. Au mai prezentat comunicări prof. Sever Bălăşoiu, prof. Mioara Bivolaru şi prof. Carmen Ardeţ.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi acţiuni, a fost vernisată expoziţia fotodocumentară „Din activitatea Consiliului Naţional Român”, expoziţie prezentată de dr. Ovidiu-Laurenţiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale. La manifestare au participat numeroşi elevi, profesori, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură, iar administraţia locală a fost reprezentată de viceprimarul Ilie Iova şi de city-managerul Nicolae Borcean.

Carmen SENCO