Un viceprimar pe Kilimanjaro


Cornel Galescu a plecat să cucerească „Acoperişul Africii”

Binecunoscutul alpinist caransebeşean Cornel Galescu, care, de câteva luni, ocupă şi fotoliul de viceprimar al municipiului, a plecat acum câteva zile spre Africa, într-o expediţie ce vizează cucerirea celui mai înalt vârf al acestui continent – Kilimanjaro (5.895 m). Acţiunea face parte dintr-un mai vechi proiect al alpinistului, acela de a urca pe cele mai înalte vârfuri de munţi de pe cele şapte continente. Pe viitor, el intenţionează să escaladeze şi Vârful Cartensz Puncak Jaya, din Oceania, ceea ce va însemna încununarea carierei sale alpine. Ca de fiecare dată, şi acum Cornel Galescu va purta cu el însemnele Caransebeşului şi ale României.(C. Senco)

 Alpinistul şi viceprimarul municipiului Caransebeş, Cornel Galescu, a plecat într-o nouă expediţie. În prima zi a lunii octombrie, Galescu a pornit spre cucerirea celui mai înalt vârf de pe continentul African, Kilimanjaro (5.895 m). „Expediţia face parte dintr-un proiect mai vechi al meu, ce vizează cucerirea celor mai înalte vârfuri de munţi de pe cele şapte continente. Început în 1990, proiectul a demarat odată cu ascensiunea pe Vârful Elbrus, cel mai înalt din Europa, a continuat cu Alaska din America de Nord, Aconcagua din America de Sud, în 2003, împreună cu echipa României a urmat Everestul, iar acum a venit rândul continentului African. Pe viitor, intenţionez să urc şi Vârful Cartensz Puncak Java din Oceania – platforma continentală a Australiei, care ar fi, din punctul meu de vedere, o încununare a carierei alpine. În tot acest timp am mai cucerit încă mulţi alţi munţi. În alpinism există şi aspectul tehnic, ce presupune un risc crescut, dar şi alte faţete. Vorbind însă despre Kilimanjaro, despre care lumea crede că e uşor de cucerit, pentru că acolo au ajuns şi persoane fără prea mare experienţă în alpinism, vreau să precizez că ruta pe care am ales-o este una tehnică, ce se adresează strict alpiniştilor cu experienţă, traseu pe care există porţiuni destul de dificile. Munţii nu trebuie desconsideraţi, indiferent de înălţimea lor, pentru că riscul există. Sper ca după două săptămâni de ascensiune să-mi trec în palmares o nouă reuşită”, ne-a spus alpinistul.

Expediţia, la care mai participă şi alţi câţiva alpinişti români, va fi un bun prilej pentru cunoaşterea culturii şi tradiţiilor locale, urmând să fie finalizată cu un film documentar ce va fi prezentat, la fel ca după fiecare altă astfel de deplasare, elevilor şi tuturor celor interesaţi.

De asemenea, ca de fiecare dată, Cornel Galescu va purta cu el însemnele oraşului şi ale ţării. „Îmi face o deosebită plăcere să port aceste însemne, acum, cu atât mai mult, cu cât, de câteva luni, mă aflu şi în poziţia de viceprimar al municipiului. Pentru această expediţie, Consiliul Local a aprobat alocarea unui sprijin financiar de 2.500 de euro.

Carmen SENCO