O partidă nebună, nebună, nebună…


FC Caransebeş – ACS Recaş 2-3 (1-1)

Derby-ul celei de a XXV-a etape a Seriei a V-a a Ligii a III-a – şi un meci nebun, aşa cum l-au caracterizat la sfârşit tehnicienii ambelor echipe – s-

Prima fază a jocului a însemnat şi deschiderea scorului. În primul minut, Nanu a pătruns în careul gugulan, pe partea s

 

tângă, Timar a pus piciorul la minge, contrându-l, jucătorul oaspete a căzut, iar „centralul” Marian Balaci – cel care avea să ia o serie de decizii neinspirate, ca să le spunem aşa, şi care au tensionat la maximum jucătorii, banca tehnică a gazdelor şi tribunele – a arătat punctu

l cu var. Penalty-ul – repetăm, mult prea uşor acordat – a fost transformat de Szekely, care a tras în stânga lui Vulpescu.a disputat sâmbătă, 5 mai,

pe Stadionul din Balta Sărată, între ocupanta locului IV, FC Caransebeş, şi liderul clasamentului, ACS Recaş. Timpul frumos şi importanţa partidei a făcut ca tribunele să fie arhipline, la meci asistând şi primarul municipiului, Marcel Vela.

Practicând un joc la intimidare, cu durităţi tolerate inexplicabil de Marian Balaci, oaspeţii au făcut un presing extrem de agresiv în primul sfert de oră al partidei. În minutul 15, pe un atac gugulan, Văcărescu a centrat de pe partea dreaptă, mingea a ajuns pe stânga, în careu, la Niţă, care a reluat din 10 metri, însă Amarinei a reuşit să respingă. După două minute, după un fault al lui Timar, la Enciu, din nou acordat cu o uşurinţă de neînţeles, oaspeţii au beneficiat de o lovitură liberă de la 20 de metri, central, şutul lui Szekely fiind scos de lângă bară de Vulpescu.

În faza imediat următoare, M. Puşcă l-a faultat la mijlocul terenului pe Nanu, Marian Balaci umblând imediat la buzunarul cu cartonaşe şi avertizându-l cu „galben” pe caransebeşean. A fost momentul care a iritat banca tehnică a gugulanilor şi tribunele, care i-au reproşat „centralului” că nu judecă fazele cu aceeaşi măsură. Şi pe bună dreptate.

În minutul 20, Timar a trimis o pasă de 40 de metri în adâncime, până la Staicu, atacantul caransebeşean a pivotat la 14 metri şi a tras din întoarcere, însă Amarinei a fost pe direcţia şutului şi a prins. După două minute, Bârsan l-a faultat pe Nanu la 30 de metri de poarta gugulană, caransebeşeanul văzând „galben” pentru o infracţiune uşoară. De fapt, întreg meciul a fost extrem de fragmentat de Marian Balaci, cele mai multe decizii, dacă nu toate, fiind favorabile oaspeţilor. În minutul 24, M. Puşcă a prins un şut pe jos, de la 18 metri, însă portarul timişean a reuşit să reţină.

Dominarea caransebeşeană a fost întreruptă de faza din minutul 27 a oaspeţilor, când, după o respingere greşită cu capul a lui Timar, mingea a ajuns la Trandu, care a tras de la 20 de metri, pe jos, dar Vulpescu a respins. Un alt moment controversat s-a petrecut în minutul 29, atunci când Bârsan a fost faultat la 20 de metri, central, lovitura liberă expediată de Suru lovindu-se de zidul oaspeţilor, caransebeşenii reclamând un henţ, însă Marian Balaci a rămas impasibil.

Gazdele puteau să egaleze în minutul 33, când Niţă a centrat de pe stânga, Bârsan a şters balonul cu capul, goal-keeper-ul timişean era bătut, însă mingea a lovit bara din stânga a porţii lui Amarinei. Până la urmă, golul a venit în minutul 36, când Staicu a luat o acţiune pe cont propriu, a pătruns în careu printre trei adversari, Boldea fiind nevoit să-l faulteze pentru a-l opri, iar Marian Balaci n-a mai avut încotro şi a trebuit să acorde penalty pentru caransebeşeni. Lovitura de pedeapsă a fost transformată de Suru, care a tras bine, în stânga lui Amarinei. Până la pauză, Marian Balaci i-a mai arătat un cartonaş galben şi lui Şeroni, de la oaspeţi, după ce acesta l-a faultat dur pe tânărul Văcărescu.

Ca un făcut, gazdele s-au văzut din nou conduse încă de la debutul reprizei secunde. În minutul 48, Trandu i-a trimis o pasă filtrantă lui Szekely, acesta l-a driblat pe Vulpescu şi a trimis din unghi spre poartă, însă mingea a lovit transversala, a fost recuperată de oaspeţi, iar Ticană a tras de pe dreapta, la colţul lung, învingându-l pe goal-keeper-ul caransebeşean.

Seria de „galbene” a lui Marian Balaci a continuat cu avertismentele date lui Ştreangă, de la oaspeţi, după un fault dur comis asupra lui Staicu, în minutul 54, şi apoi lui Ticană, trei minute mai târziu. Nici proaspăt-intratul Poenaru, de la gazde, n-a scăpat de epidemia de „galbene” declanşată de Balaci, încasând şi el un cartonaş în minutul 58, pentru un fault asupra lui Ştreangă.

În minutul 62, Voicu a pătruns pe dreapta, a centrat pe jos în careul oaspeţilor, spre Bârsan, dar Amarinei a plonjat la picioarele atacantului caransebeşean şi a reţinut balonul. Timişenii au replicat cu un contraatac tăios, Trandu angajându-l în adâncime pe Nanu, Vulpescu a fost mai rapid şi a respins, mingea a ajuns la Szekely, care a tras din cădere, de la 18 metri, însă portarul caransebeşean, repliat între timp, a reuşit să reţină.

La adăpostul avantajului de un gol, oaspeţii au început să tragă de timp, tensionând atmosfera şi aşa încărcată de deciziile luate de Marian Balaci. În minutul 70, din nou „centralul” nu a mai avut încotro şi a trebuit să sancţioneze henţul în careu comis de Ticană. Penalty-ul a fost transformat de acelaşi Suru, după primirea golului Amarinei încasând şi el un „galben” pentru că, de nervi, a trimis mingea în tribună. Următorul timişean care a văzut „galben” a fost Ştreangă, în minutul 75, şi, fiind al doilea avertisment, a fost trimis la cabine de Marian Balaci.

Cu un om în plus, caransebeşenii au continuat să atace, iar în minutul 71, Voicu a centrat de pe dreapta, Şeroni a respins cu capul până la Niţă, însă şutul caransebeşeanului, de la doar 14 metri, s-a dus peste poartă. În minutul 81, gazdele au cerut un penalty, atunci când Mânecan l-a împins în careu pe Staicu, însă atacantul caransebeşean a văzut un „galben” pentru simulare.

Scorul final a fost stabilit în minutul 89, după unul dintre puţinele atacuri ale oaspeţilor, atunci când mingea a ajuns la Şchiopu, în careu, pe stânga, iar acesta a tras, din unghi, pe sub Vulpescu. Meciul a fost întrerupt apoi mai bine de 5 minute, timp în care jucătorii celor două echipe, cărora li s-au alăturat băncile tehnice, s-au îmbrâncit şi şi-au adresat cuvinte grele, fiind nevoie de intervenţia oamenilor de ordine pentru a calma spiritele.

Marian Balaci şi-a încheiat reprezentaţia cu un al doilea „galben” arătat lui Bârsan, restabilind astfel egalitatea numerică pe teren, fluierul final punând capăt uneia dintre cele mai tensionate partide găzduite vreodată de stadionul din Balta Sărată.

Romulus Ciobanu: „A fost derby-ul acestei serii. Am întâlnit echipa de pe primul loc, o formaţie organizată, care a alternat jocul de apărare cu cel de contraatac, o echipă echilibrată. Consider că au fost câteva faze care au fost judecate greşit şi probabil altul ar fi fost scorul dacă ar fi fost judecate corect”.

Cosmin Petruescu: „O partidă nebună… N-am înţeles reacţia publicului de la final, pentru că noi am jucat fotbal, n-am avut incidente, din ce am văzut eu nu cred că am provocat cu absolut nimic tribuna care era în spatele nostru… Am primit două goluri din lovituri de la 11 metri, provocate de o lipsă clară de experienţă, dar nici nu am ce să le reproşez băieţilor, dimpotrivă, îi felicit pe toţi pentru efortul depus, fiindcă nu este uşor să câştigi la Caransebeş. Din informaţiile mele, o singură echipă a reuşit să plece cu puncte de aici, şi asta a fost mai demult. Felicit echipa gazdă pentru jocul prestat, îi felicit pe toţi cei implicaţi în fenomenul fotbalistic la Caransebeş, începând cu cei care au înfiinţat această echipă şi terminând cu cei care o conduc la ora actuală”.

FC Caransebeş: Vulpescu, Firoiu (min. 66, Joseph), C. Puşcă, Timar (51, Poenaru), R. Costachi, Suru, M. Puşcă, Văcărescu (55, Voicu), Niţă, Staicu, Bârsan; rezerve: Socaci, Nemţescu, Şandru, Feneş. Antrenori: Romulus Ciobanu, Liviu Achim.

ACS Recaş: Amarinei, Ştreangă, Mânecan, Chivoiu, Enciu, Szekely, Nanu, Ticană, Boldea, Trandu, Şeroni; au mai jucat: Opriş, Rogozinaru, Şchiopu. Antrenor, Cosmin Petruescu.

A arbitrat la centru Marian Balaci (Dr. Tr. Severin), asistat la cele două linii de Mihai Iliescu şi Adrian Popescu (ambii din Craiova).

Observatori: Emil Arşa (Arad) şi Dumitru Paraschiv (Dr. Tr. Severin).

Rezultatele etapei a XXV-a, din 4 şi 5 mai: C.S.M. Şcolar Reşiţa – Bihorul Beiuş 5-0; F.C. Caransebeş – A.C.S. Recaş 2-3; Becicherecu Mic – F.C. Timişoara II 4-2; Jiul Petroşani – Gloria Arad 0-0; Flacăra Făget – F.C. Hunedoara 1-1; Unirea Valea lui Mihai – C.S. Vladimirescu 6-0; Naţional Sebiş – C.F.R. Simeria 1-0; Millenium Giarmata – Gloria Reşiţa 3-1.

Clasament:

1. A.C.S. Recaş 25 17 4 4 47-17 55 (+19)

2. Hunedoara 25 15 6 4 43-14 51 (+16)

3. Bihorul Beiuş 25 14 4 7 43-32 46 (+10)

4. Caransebeş 25 13 5 7 37-27 44 (+5)

5. Timişoara II 25 12 4 9 53-36 40 (+4)

6. Simeria 25 11 7 7 37-27 40 (+4)

7. Petroşani 25 11 7 7 26-21 40 (+4)

8. C.S.M. Şcolar 25 12 4 9 34-27 40 (+1)

9. Giarmata 25 10 5 10 34-36 35 (-4)

10. Valea lui Mihai 25 9 3 13 27-31 30 (-6)

11. Vladimirescu 25 9 2 14 34-49 29 (-7)

12. Naţional Sebiş 25 7 6 12 23-32 27 (-12)

13. Becicherecu M. 25 8 2 15 32-35 26 (-13)

14. Gloria Arad 25 6 7 12 23-34 25 (-11)

15. Flacăra Făget 25 6 5 14 25-46 23 (-16)

16. Gloria Reşiţa 25 2 5 18 11-65 11 (-25)

Etapa a XXVI-a, vineri, 11 mai, ora 18: Gloria Reşiţa – Naţional Sebiş; F.C. Timişoara II – F.C. Caransebeş; A.C.S. Recaş – C.S.M. Şcolar Reşiţa; Bihorul Beiuş – Millenium Giarmata; Gloria Arad – Mama Mia Becicherecu Mic; F.C. Hunedoara – Jiul Petroşani; C.S. Vladimirescu – Flacăra Făget; C.F.R. Simeria – Unirea Valea lui Mihai;

Etapa a XXVII-a, marţi, 15 mai, ora 18: F.C. Caransebeş – Gloria Arad; C.S.M. Şcolar Reşiţa – F.C. Timişoara II; Valea lui Mihai – Gloria Reşiţa.

Sâmbătă, 5 mai, stadionul din Balta Sărată a găzduit derby-ul Seriei a V-a a Ligii a III-a, dintre formaţiile FC Caransebeş şi ACS Recaş, liderul clasamentului. Meciul s-a terminat cu victoria oaspeţilor, cu 3-2, însă a fost o partidă extrem de tensionată, personajul principal fiind arbitrul Marian Balaci, care, pe lângă faptul că a făcut spectacol în ceea ce priveşte cartonaşele galbene şi roşii, a luat şi unele decizii controversate, care i-au dezavantajat pe gugulani. (S. Rogoz)

 

Pagină realizată de Sorin ROGOZ