„În cel mai scurt timp, vom aduce la Caransebeş patru, cinci jucători, pe posturile deficitare…”


Concluzie după meciul cu Poli Timişoara:

În cel mai scurt timp, vom aduce la Caransebeş patru, cinci jucători, pe posturile deficitare…”

ACS Poli Timişoara – FC Caransebeş 4-1 (2-0)

Stadionul „Dan Păltinişanu” din municipiul de pe Bega a găzduit sâmbătă, 18 august, amicalul dintre Poli Timişoara şi FC Caransebeş, o piatră de încercare pentru formaţia gugulană, aflată în căutarea unei formule cât mai competitive în vederea abordării Campionatului 2012-2013, care va debuta în data de 31 august. Pe o vreme frumoasă, poate puţin prea călduroasă, cu toate că meciul a început la ora 11, câţiva suporteri ai echipei „Viola”, precum şi o serie de impresari veniţi să propună gazdelor câţiva jucători sârbi, au luat loc în tribunele acestui adevărat templu bănăţean al fotbalului, care este arena „Dan Păltinişanu”.

Cum era de aşteptat, timişorenii s-au instalat încă din start la cârma jocului, trecându-şi în cont câteva ocazii de a deschide scorul. În minutul 4, după o fază prelungită de atac a gazdelor, Marcovici a prins un şut bun de la 22 de metri, însă mingea a trecut puţin peste poarta lui Cioloca. Peste cinci minute, Dubei l-a faultat pe căpitanul timişorenilor, Zăgrean, lovitura liberă de la 25 de metri, executată de Dobriceanu, fiind reluată din plonjon, puţin pe lângă poartă, de acelaşi conducător de joc al gazdelor. În minutul 14, Zăgrean – alături de Dobriceanu, unul dintre cei mai percutanţi atacanţi ai timişorenilor – a centrat de pe dreapta, Gafiţa a pus latul la 12 metri, însă balonul a lovit bara transversală a porţii gugulane.

După atâtea ocazii, avea să „pice” într-un final şi golul. Aceasta s-a întâmplat în minutul 18, atunci când Covăsală l-a faultat în suprafaţa de pedeapsă pe Dobriceanu, penalty-ul fiind transformat cu siguranţă de Zăgrean, care a trimis în vinclul din dreapta al porţii lui Cioloca.

Chiar dacă a fost o întâlnire amicală, gazdele au dovedit o mai mare agresivitate în joc decât gugulanii, maergând uneori până la intimidare, lucru care s-a văzut, de altfel, pe tot parcursul partidei. Unul dintre aceste momente s-a consumat în minutul 11, când mult mai experimentul Nohai a pus o talpă extrem de dură la tânărul Costachi, care a fost scos în afara terenului pe braţe, de către coechipieri, locul său fiind luat de un alt tânăr, Vijulie.

Timişorenii şi-au mărit avantajul pe tabela de marcaj în minutul 24, în urma unei faze în care Dobriceanu a „furat” o minge la centrul terenului, a avansat spre careul caransebeşean, i-a pasat perfect, pe dreapta, lui Zăgrean care l-a învins pe Cioloca cu un şut la colţul lung, de la 16 metri. Gazdele nu au.slăbit presiunea pusă pe gugulani nici la acest scor, în minutul 26, Goge trimiţând un şut bun, de la 25 de metri lateral-dreapta, însă mingea a ratat cu puţin cadrul porţii oaspeţilor.

În minutul 35, Gafiţa a „ciupit” o minge care se îndrepta spre portarul gugulan, l-a driblat scurt, pe partea dreaptă, pe Cioloca, însă şutul său, din unghi, a lovit rădăcina barei caransebeşene.

Oaspeţii au avut o acţiune mai incisivă în minutul 38, când Liuba a tras puternic de la 25 de metri, însă mingea a fost deviată de un fundaş timişorean şi Kirev, portarul bulgar împrumutat de Juventus Torino la Poli, a reuşit să reţină. Până la pauză, portarul gugulanilor a mai avut o intervenţie spectaculoasă, la o fază în care Dobriceanu a executat bine un corner de pe partea stângă, iar Zăgrean a reluat din cădere, de la 10 metri, însă Cioloca a scos de sub bară.

Repriza secundă a însemnat schimbarea aproape în totalitate a garniturii timişorene, însă coordonatele jocului au rămas aceleaşi din prima parte. În minutul 57, Artean l-a lansat în adâncime pe Szekely, care, din marginea careului, l-a executat pe Cioloca cu un şut necruţător, ducând scorul la 3-0.

Băieţii antrenaţi de Liviu Achim au redus din handicap în minutul 62, prin Staicu, care a transformat un penalty pe care tot el îl obţinuse în urmă cu un minut.

Gazdele şi-au continuat asaltul la poarta gugulană, maturitatea în joc şi experienţa competiţională a acestora spunându-şi cuvântul în faţa mult mai puţin experimentaţilor şi mai tinerilor jucători de la FC Caransebeş. În minutul 68, Baici a scăpat singur, în poziţie centrală, spre poarta oaspeţilor, dar, talonat de Dubei, s-a grăbit să tragă, şutul său fiind respins cu piciorul de Cioloca. În minutul 77, Ovidiu Bălan l-a faultat la 30 de metri pe Boldea, însă lovitura liberă executată de Trandu a fost reţinută cu siguranţă de Cioloca.

Scorul final a fost stabilit în minutul 82, atunci când, după executarea unui corner, mingea a ajuns pe partea stângă, la Szekely, acesta a centrat scurt din careul mic, iar Baici a împins mingea în poartă cu genunchiul.

În chiar ultimul minut de joc, s-a petrecut una dintre fazele de care am vorbit la început, Şeroni faultându-l, brutal şi inutil, la mijlocul terenului, pe Bâldea, care a rămas întins pe gazon minute bune după fluierul final…

Imediat după meci, directorul sportiv al FC Caransebeş, Lucian Manole, ne-a declarat: „În primul rând, după acest meci ne-am dat seama la ce nivel ne aflăm la ora actuală… Într-adevăr, diferenţa de valoare, de organizare a jocului, şi-a spus cuvântul. Noi suntem încă în perioada de căutări, iar partida de azi a fost un test deosebit de util, în vederea începerii campionatului, pentru că abia acum am văzut că ne confruntăm cu trista realitate, aceea că mai avem mult de muncit pentru configurarea unei echipe competitive, care să poată face faţă nivelului eşalonului trei. Într-adevăr, Poli a fost un adversar redutabil, se pare că în acest moment sunt favoriţi la promovarea în Liga I, şi spun asta după jocul prestat şi după achiziţiile şi infrastructura care, încet, încet începe să dea roade. Nu ne putem dori decât ca Poli să promoveze, pentru a avea o echipă din Banat în primul eşalon valoric al ţării. În ceea ce ne priveşte pe noi, în perioada imediat următoare, în cel mai scurt timp, vom căuta să mai aducem patru sau cinci jucători pe posturile deficitare, pentru a putea face faţă nivelului la care vrem să evoluăm. Dacă nu vom reuşi acest lucru, vom avea o viaţă destul de grea în eşalonul trei. Nu ne gândim la promovarea în Liga a II-a, ci la formarea unei echipe competitive, pe care o vrem alcătuită în special din jucători tineri, din zonă, iar obiectivul îl vor da jucătorii, prin evoluţii şi prin rezultate”.

Poli Timişoara: Kirev, Nohai, Petrovici, Sakir, Marcovici, Poparadu, Dobriceanu, Aniţoiu, Gafiţa, Goge, Zăgrean; au mai jucat Coca, Iovan, Moroiţă, Hasanovici, Boldea, Artean, Trandu, Szekely, Baici, Şeroni. Antrenor, Valentin Velcea.

FC Caransebeş: Cioloca, Firoiu, Covăsală, Dubei, Costachi, Suru, Bâldea, Nemţescu, Văcărescu, Liuba, Staicu; au mai intrat Socaci, Ov. Bălan, Vijulie, Bona, Mariţescu, Frenţ, Ionaş. Antrenori: Liviu Achim, Dan Doran.

A arbitrat la centru Daniel Neagoe, asistat la cele două linii de Alin Botaş şi Mihai Cârlea, toţi din Timişoara.

Miercuri, 22 august, gugulanii au jucat un amical în deplasare, la Millenium Giarmata, partidă încheiată cu scorul de x-x, în favoarea ________________

Pagini realizate de Sorin Rogoz