Trei ani în slujba celor necăjiţi


Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” şi Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeş, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local, Episcopia Caransebeşului şi cu alte instituţii şi persoane fizice, derulează de câţiva ani o serie de proiecte sociale. „Avem o colaborare din luna octombrie 2008, iată, s-au împlinit trei ani şi câteva luni. Am început de la proiectul «Masa pe roţi», un proiect care asigura, la început, hrana la domiciliu pentru zece bătrâni nevoiaşi, cu pensiile foarte mici sau în incapacitate de a se întreţine şi îngriji. Pe parcursul celor trei ani, acest proiect a ajuns să deservească 30 de astfel de bătrâni, cărora le asigură prânzul zilnic, şi sigur că de sărbătorile importante, de Paşte şi de Crăciun, le oferim şi pachete pentru ca şi ei să se bucure şi să nu simtă lipsuri din acestea, pe care, de altfel, le simt zi de zi”, ne-a spus pr. Gabriel Gozman-Pop, parohul de la „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Un al doilea proiect dezvoltat este cel al „Spălătoriei sociale”, prin care beneficiarilor serviciilor sociale li se spală hainele şi lenjeria. „Este un proiect care se bucură de un real succes, pentru că avem din ce în ce mai multe cereri. De asemenea, am mai dezvoltat, tot împreună cu Societatea Femeilor Ortodoxe, o cantină socială pentru copii, în cantina parohiei, unde 15 copii beneficiază de prânzul zilnic, şi iată, acum, de câteva luni, avem încă 25 de copii care primesc zilnic masa de prânz la sediul societăţii”, a mai adăugat părintele Gozman-Pop.

Acesta susţine că se intenţionează continuarea acestor proiecte sociale, aflate într-o continuă dezvoltare, pentru că societatea românească din ziua de astăzi are nevoie de astfel de servicii, dar şi pentru că, în acest fel, Biserica îşi împlineşte menirea de a veni în ajutorul celor aflaţi în nevoi. De asemenea, Societatea Femeilor Ortodoxe a fost înfiinţată cu un scop: oferirea ajutorului către cei aflaţi în nevoi. „Societatea, spunem noi, se achită cu foarte mult efort de această chemare de a veni în sprijinul nevoiaşilor”, a mai adăugat părintele. Pentru derularea acestor proiecte, Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeş beneficiază nu numai de ajutorul unor instituţii, dar şi de cel oferit de persoane fizice, care, văzând eforturile depuse în mod voluntar, îşi oferă sprijinul.

Tiana MESNER