Casă pentru cei fără casă…


 Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost din Caransebeş a găzduit, în cei trei ani de când a fost dat în folosinţă, aproximativ 600 de cetăţeni, atât din Caraş-Severin, cât şi din alte judeţe ale ţării. Aici pot fi cazaţi oameni ai străzii pentru o perioadă cuprinsă între 24 de ore şi 10 zile, iar cei fără adăpost pot sta la Centru până la şase luni. Datorită frigului, în ultimul timp aici au fost aduse mai multe persoane. (C. Senco)

Înfiinţat în februarie 2009, Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost „Sfântul Ierarh Nicolae” din Caransebeş oferă servicii de care beneficiază cei care au neşansa să rămână fără locuinţă, fără un loc de muncă, şi care, aici, au asigurate, pentru cel mult şase luni, cazarea, masa şi serviciile medicale. De la inaugurare, pe la Centru au trecut aproximativ 600 de persoane din Caraş-Severin, dar şi din alte judeţe ale ţării. Conform directorului Direcţiei de Asistenţă Socială Caraş-Severin, Elena Amzoi, în această perioadă, aici sunt cazate 20 de persoane din Bucureşti, Iaşi şi Mehedinţi. „În judeţul nostru nu avem foarte mulţi oameni ai străzii, adică dintre cei care şi-au ales singuri această viaţă, cei care sunt cunoscuţi sub numele de «homeless». În Caraş-Severin avem oameni fără adăpost, oameni care au ajuns pe străzi independent de voinţa lor. Oamenii străzii pot fi cazaţi la noi între 24 de ore şi 10 zile, iar cei fără adăpost stau până la şase luni. La nevoie, putem prelungi perioada cu încă şase luni pentru aceste persoane, pe care dorim să le integrăm în societate”, a adăugat Elena Amzoi. De altfel, pentru ajutorarea beneficiarilor Centrului, anul trecut a mai fost iniţiat un proiect, în vederea obţinerii de noi fonduri externe. „În celălalt corp de clădire intenţionăm să amenajăm ateliere protejate, care presupun înfiinţarea de ateliere de tâmplărie, pentru beneficiarii care pictează icoane pe lemn sau pe sticlă, şi dorim, de asemenea, să facem împletituri din răchită, în încercarea de a reintegra în societate aceste persoane. Dacă stăm să-i ascultăm, constatăm că fiecare are o poveste destul de tristă”, a mai spus Elena Amzoi.

Impresionantă este povestea unui bătrân de 80 de ani, fost inginer în construcţii, care a muncit 10 ani în mai multe state ale Uniunii Europene, unde a câştigat bani mulţi, din care a cumpărat, la Reşiţa, o casă copiilor lui. „Ei au vândut casa şi au plecat în străinătate, iar eu n-am avut de ales decât să dorm la hotel aproximativ doi ani. Costurile însă au fost prea mari, banii s-au cam terminat, chiar dacă am o pensie bună. M-am dus apoi la un Cămin pentru bătrâni din Reşiţa, dar acolo sunt foarte mulţi oameni care suferă de diferite boli, ceea ce m-a determinat să plec şi să-mi încerc norocul aici, la Caransebeş, dar o să mă duc să văd şi condiţiile de la căminul de la Sacu, şi o să mă hotărăsc”, a spus octogenarul.

Datorită temperaturilor extrem de scăzute, în perioada 28-31 ianuarie, aici au fost aduse 20 de persoane, astfel încât, în acestă perioadă, la Centru sunt cazaţi 65 de oameni. „Aceasta, ca urmare a acţiunilor concertate ale Poliţiei, Jandarmeriei şi ale altor servicii abilitate de pe raza judeţului, care, în cooperare, au verificat toate zonele în care s-ar fi putut găsi persoane fără adăpost. Am avut trei persoane aduse de localnici, care ne-au spus că i-au găsit lângă casă. Astăzi am fost anunţaţi că o să mai vină la noi încă şase persoane”, ne-a declarat directorul Centrului de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost, Ştefan Cocoroiu.

La Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost se asigură servicii de permanenţă, iar psihologul, asistentul social şi asistentul medical verifică persoana din punct de vedere fizic, psihic, şi îl evaluează. De-a lungul timpului au existat şi situaţii mai deosebite, pentru că persoanele aduse aici se aflau în sevraj sau în criză, şi acestea necesită acordarea ajutorului medical de urgenţă. Odată recuperaţi din punct de vedere medical, oamenii intră într-o perioadă de consiliere pentru ieşirea din criză, apoi angajaţii Centrului se ocupă de obţinerea actelor de identitate, eventual de găsirea unui loc de muncă, sunt îndrumaţi spre localităţile de domiciliu, iar în funcţie de aptitudinile beneficiarului, aceştia pot fi îndrumaţi spre activităţile spre care au aplecare. „Am avut cazuri şi de elevi care au venit aici şi au socializat cu unii dintre beneficiarii Centrului, iar picturile pe care le avem afişate au fost executate de un domn care a venit aici de la o mănăstire, a stat vreo şase-şapte luni, după care am reuşit să-i întocmim actele de identitate, iar el a vrut astfel să-şi exprime recunoştinţa”, a mai completat directorul Centrului.

Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost funcţionează în cadrul Complexului de servicii sociale „Sf. Vasile cel Mare” al Episcopiei Caransebeşului. Acest Centru social, primul de acest gen din judeţ, are o capacitate de 80 de locuri pentru cazarea în regim de urgenţă a persoanelor fără adăpost.

Carmen SENCO