Toamnă cu roade bogate la muzeul caransebeşean


În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sfârșitul lunii trecute, la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, managerul acestuia, dr. Adrian Ardeţ, a făcut o prezentare a acţiunilor în care este implicată instituţia de cultură din municipiu. Astfel, în această perioadă, angajaţii muzeului au efectuat cercetări arheologice preventive în centrul oraşului, precum şi lucrări de restaurare primară la o serie de construcţii romane aflate în municipiul Tibiscum, care vor fi puse în aplicare în cursul anului viitor. Totodată, se lucrează la vestigiile descoperite pe Str. Ardealului, ca urmare a săpăturilor efectuate pentru introducerea reţelei de apă şi canalizare în oraş, care vorbesc despre lumea medievală caransebeşeană, a mai spus Adrian Ardeţ.

Lucrările de restaurare de la Tibiscum nu fac altceva decât să conserve ceea ce noi am descoperit în acest an, şi, pe lângă clădirile aflate în municipiul roman, ne-am propus să abordăm şi ultimele descoperiri, respectiv acel templu scos la iveală în această vară şi pe care, la anul, îl vom cerceta integral”, a mai spus directorul muzeului caransebeşean.

La sfârșitul săptămânii trecute, instituţia a fost reprezentată la nivel central, la Conferinţa naţională a managerilor culturali, la care au participat şi invitaţi din Italia, Croaţia şi Statele Unite ale Americii.

De asemenea, zilele trecute Adrian Ardeţ a reprezentat instituţia la Conferinţa reţelei naţionale a muzeelor din România, respectiv la Adunarea generală a acestei structuri. „În afară de situaţia acestei reţele, s-a discutat acolo şi despre problemele pe care le avem noi, breasla aceasta a muzeografilor, şi aş aminti aici în primul rând salarizarea, apoi problemele legate de obiectul muncii, de prezenţa noastră în viaţa cotidiană”, a mai spus Adrian Ardeţ.

Pentru luna noiembrie, la sediul instituţiei se va organiza o expoziţie pentru omagierea eroului caransebeşean Gen. Ioan Dragalina, al cărei vernisaj va avea loc în data de 8 noiembrie, când se împlinesc 100 de ani de la jertfa sa pe câmpul de luptă.

În întreaga Europă sunt manifestări dedicate Primului Război Mondial, şi era firesc ca şi Caransebeşul să organizeze asemenea acţiuni. Când spun aceasta, mă refer la faptul că, spre bucuria şi mândria noastră de bănăţeni, oraşul nostru a dat un erou naţional – pe Generalul Ioan Dragalina. În acest sens, vom organiza la muzeu o expoziţie cu documente originale – scrisori, fotografii, dar şi altele – legate de viaţa şi activitatea generalului”, a spus reputatul istoric caransebeşean Liviu Groza, prezent la conferinţa de presă.

Cu acest prilej, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş va găzdui şi Conferinţa Naţională „Omagiu Eroului Naţional Ioan Dragalina, la 100 de ani”. În cadrul acestei manifestări, vor susţine prezentări personalităţi din lumea academică, printre care Ioan Păun-Otiman şi Ioan-Aurel Pop. „Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Primăria municipiului Caransebeş vor fi, de asemenea, alături de manifestarea noastră. Prezenţi la eveniment vor fi şi reprezentanţii Muzeului Naţional din Timişoara, precum şi ai Muzeului Militar din Bucureşti, ai Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, cu sediul în Caransebeş, şi ai Primăriei Turnu Ruieni şi Şcolii Gimnaziale din Borlova, dar am invitat la eveniment şi cadre militare active şi veterani de război”, a adăugat Bogdana Negrei, şef de secţie în cadrul muzeului caransebeşean.

Instituţia de cultură caransebeşeană a primit o solicitare din partea Muzeului Unirii, din Alba Iulia, de a participa, tot în cursul acestei luni, la un proiect care vizează o expoziţie itinerantă care să vorbească publicului despre Marea Unire de la 1918. Invitaţia – a spus Adrian Ardeţ – se datorează şi rolului jucat de Caransebeş în acest eveniment, de aici plecând nu doar cea mai numeroasă delegaţie din Banat, dar aceasta a fost condusă de unul dintre preşedinţii Adunării Naţionale de la Alba Iulia, respectiv Episcopul Miron Cristea. „Iată, după 100 de ani, rolul Caransebeşului nu doar că este recunoscut şi astăzi, dar este şi pus în valoare”, a mai spus directorul muzeului.

În data de 25 noiembrie, tot la sediul instituţiei va avea loc vernisajul unei expoziţii dedicate zilei de 1 Decembrie, ocazie cu care va fi inaugurat şi foaierul muzeului, la care se lucrează în prezent. Expoziţia va cuprinde lucrările donate de pictorul naiv Mihai Vintilă, originar din Caransebeş, dar care locuieşte la Reşiţa.

Sonia BERGER