Tineri interpreți profesioniști: Adela Jurchescu, între dans și cântec


În activitatea artistică am văzut mulţi interpreţi vocali, care se mişcă foarte greu în ritmul melodiilor pe care le interpretează. Astăzi vă prezentăm o tânără, şi ea nou- angajată la Ansamblul „Doina Banatului”, ca dansatoare, dar care este şi solistă vocală.

Adela s-a născut în data de 15 iulie 1990, la Caransebeş, dar părinţii sunt din Rugi, comuna Păltiniş, o localitate cu tradiţie în folclor. Clasele I-VIII le-a urmat la Şcoala Generală Nr. 8 din Caransebeş, iar liceul l-a făcut la „C.D. Loga” din același municipiu. Nu s-a mulţumit numai cu atât, ci a urmat cursurile Facultăţii de Sociologie şi Psihologie a Universităţii de Vest din Timişoara, profilul Pedagogie, Învăţământ primar şi preşcolar.

Crescând alături de părinţi şi de fratele său, de mică a îndrăgit cântecul şi jocul care i-au pătruns în suflet şi de care nu a putut să se despartă, iubind ambele genuri, deopotrivă. La o vârstă destul de fragedă, la 16 ani, s-a înscris la cursurile de Dans popular, de pe lângă Casa de Cultură Caransebeş, prezentând spectacole împreună cu Ansamblul „Doina Banatului”, activitate care însă a fost scurtă, deoarece, după cum se ştie, formația artistică s-a desfiinţat. Fiind înzestrată cu dar de la Dumnezeu, în anul 2010, împreună cu fratele său, coregraf, s-au ocupat de Ansamblul „Junii Gugulani” al Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş. Şi cum aşchia nu sare departe de trunchi, moştenindu-i pe bunicul şi pe mama sa, pe lângă calităţile de dansatoare, plăcându-i şi cântecul, aici Adela moştenindu-l pe tatăl său, a dorit să urce pe scenă şi să cânte cu drag pentru public, visul devenind realitate în anul 2013.

A participat la diferite festivaluri și concursuri, printre care se numără „Luţă Ioviţă” din Caransebeş, „George Motoia Craiu” de la Oraviţa, Festivalul „Doinelor Bănăţene – Traian Barbu” de la Oţelu Roşu, și a avut și o serie de apariții pe posturile de televiziune.

Debutul său pe scenă a avut loc cu ocazia Spectacolului de 1 Decembrie 2013, în Caransebeş, în dublă postură, la Ansamblul „Junii Gugulani”, ca dansator-coordonator şi ca solist vocal. Cu acest ansamblu a participat la diferite spectacole, atât în Banat, cât şi în ţară: Festivalul „Toamna la Gugulani” şi „Ruga de la Oraş” din Caransebeş, „Festivalul Văii Caraşului” din Greoni, Ruga de la Oţelu Roşu şi altele.

Pentru a se perfecţiona în ale cântecului, s-a înscris la Şcoala Populară de Artă „Ion Românu” din Caransebeş, profesor Gabi Zaharia, unde studiază Canto popular.

În prezent, Adela este angajată la Ansamblul profesionist „Doina Banatului”, ca dansatoare. În spectacolele organizate de această formaţie artistică la Bucureşti, Buziaş, Sibiu şi Kladovo – Serbia, Adela s-a prezentat şi ca solistă vocală, punând în practică ceea ce învaţă la Şcoala Populară de Artă. Chiar dacă la început a fost mai greu în ale cântecului, ambiţia Adelei ne va demonstra că va fi o interpretă de care vom mai auzi. Dragostea de folclor o ţine aproape de acest domeniu, în timpul liber ea fiind coordonator de dansuri populare la Ansamblul „Junii Gugulani”.

Ştefan ISAC