Ștefan Isac, în Topul vedetelor populare!


Momente omagiale deosebit de importante, frumoase și emoționante, pentru interpretul de folclor și scriitorul Ștefan Isac…  Cunoscutul artist caransebeșean a aniversat recent o jumătate de secol de căsătorie, respectiv Nunta de Aur, alături de soția sa Maria Isac, născută Radici. 

Pe de altă parte, sărbătoarea a fost umbrită de un eveniment despre care artistului îi e greu să vorbească. „În prezent, Maria, soția mea, dragostea mea veșnică, trece prin momente deosebit de grele, cauzate de o boală foarte gravă… Noi, oricum, vom lupta în continuare, căci trebuie să câștigăm și să rămânem împreună și pe viitor. Maria îmi este alături de 50 de ani și pot să spun că m-a înțeles nemaipomenit și m-a sprijinit necondiționat pentru ca eu să îmi pot desfăşura activitatea pe linia cultural-artistică pe care mi-am ales-o. Secretul longevității noastre pleacă de la buna-înțelegere în cuplu, ca urmare a faptului că avem și doi copii, un băiat și o fată, care ne-au dăruit, la rândul lor, doi nepoți, un băiețel și o fetiță”, a spus Ștefan Isac, alături fiind de consoarta sa aflată pe patul spitalului. 

  Cu gândul la activitatea sa şi în ideea de a ne documenta în vederea scrierii uinui articol despre cunoscutul rapsod caransebeşean, am accesat recent Google, şi, la Radio ,,Antena Satelor”, la rubrica „Vedete”, am găsit că, din numărul de 64 de artiști ai cântecului popular din întreaga țară ce figurează în acest top, șapte sunt din Banat, iar trei sunt gugulani, și anume doinitorul Achim Nica, Dumitru Chepețan și Ștefan Isac. Celelalte vedete prezentate la loc de cinste sunt: Ileana Constantinescu, Nicolae Sabău, Mioara Velicu, Irina Loghin, Floarea Calotă, Maria Lătărețu, Aurelian Preda, Ion Albeșteanu, Gheorghe Zamfir, Mariana Drăghicescu, Liviu Vasilică, Ion Cristoreanu, Stelian Stoica, Elena Roizen, Drăgan Muntean, Maria Tănase, Zavaidoc, Maria Murgoci, Grupul Iza, Maria Cornescu, Irina Someșan, Tiberiu Ceia, Traian Jurchela, Elena Pădure, Dumitru Zamfira, Gheorghe Sărac, Alexandru Pugna, Ileana Domuța Mastan, Gheorghe Roșoga, Elena Merișoreanu, Aneta Stan, Luca Novac, Frații Petreuș, Valeria Peter-Predescu, Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu, Dumitru Fărcaș, Daniela Condurache, Ion Dolănescu, Benone Sinulescu, Maria Rădițeanu-Voicescu, Fănică Luca, Lucreția Ciobanu, Matilda Pascal-Cojăcărița, Radu Simion, Gavril Prunoiu, Viorica Flintașu, Victoria Darvai, Maria Dragomiroiu, Ioan Bocșa, Nicolae Mureșan, Maria Butaciu, Ștefania Rareș, Nicolae Rotaru, Gheorghe Turda, Nicolae Furdui-Iancu, Dumitru Fărcaș, Grigore Leșe, Sofia Vicoveanca, Angela Moldovan și Barbu Lăutaru. 

  „Am avut o surpriză foarte plăcută când am aflat că figurez în acest top deosebit de important, ce îi include pe cei mai reprezentativi soliști ai folclorului românesc. Această recunoaștere mă onorează și mă face să mă simt deosebit de mândru”, a mai adăugat cunoscutul artist gugulan. 

  Interpretul de folclor s-a născut la data de 16 mai 1946, în satul Ilova, comuna Slatina-Timiş. Debutul artistic al lui Ştefan Isac s-a petrecut în anul 1964, pe scena Casei de Cultură din Caransebeş, odată cu participarea la concursul intitulat „Tinere talente“, unde a obţinut locul I, fiind astfel apreciat de dirijorul şi directorul Ansamblului „Doina Banatului”, Nicolae Perescu. De-a lungul timpului, a colaborat cu o serie de ansambluri, între care „Iedera“ din Oţelu Roşu, „Semenicul“ din Reşiţa, „Fluieraşul“ şi „Transilvania“ din Cluj-Napoca, „Haţegana“ din Hunedoara, „Balada Cernei“ din Băile Herculane, „Timişul“ din Timişoara, sau Orchestra Radioteleviziunii Române. A participat la turnee în ţară şi străinătate în ţări precum Italia, Franţa, Elveţia, Danemarca, Suedia, Turcia, Bulgaria, Spania şi Anglia. 

  Anul 1976 avea să-i aducă lui Ştefan Isac înregistrarea primului disc, la Electrecord, în conţinutul căruia s-au evidenţiat melodiile „Mândra mea din Ilova“, „Izvorăl cu apă rece“, „Hai mândro pe luncă-n jos“ sau „Ce mi-e drag vara mi-e drag“. Un an mai târziu vine şi al doilea disc al solistului, intitulat „Tineri interpreţi bănăţeni“. Atât melodiile ce se regăsesc de pe cele două discuri, cât şi altele, înregistrate la Radio Bucureşti, au fost incluse pe o casetă audio care a apărut pe piaţă în anul 1993. După anul 2000, Ştefan Isac a mai înregistrat o casetă audio colectivă, ce conţine colinde, o casetă cu muzică populară din Banat intitulată „Mărie, dragă Mărie“, precum şi una cu muzică de petrecere. 

 Ştefan Isac este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, iar în urma activităţii susţinute în domeniul muzicii populare autentice, acesta a fost distins în cariera sa cu mai multe diplome şi premii de excelenţă, el fiind recompensat recent şi cu importanta distincţie de „Senior al Culturii Caraş-Severinene”, titlu acordat pentru munca depusă în slujba domeniului artistic şi a culturii locului. 

  Alături de munca din domeniul muzical, Ștefan Isac desfăşoară o activitate intensă şi în domeniul literelor, el fiind autorul a patru cărţi, ultima scriere semnată de folcloristul gugulan fiind volumul-continuare a cărţii intitulate „Pe urmele Doinei Banatului şi ale slujitorilor ei”. Prima dintre cele două cărți a apărut în anul 2011, a fost dedicată aniversării a 60 de ani de existenţă neîntreruptă a renumitului ansamblu caransebeşean şi s-a bucurat de un real succes în rândul cititorilor. Volumul prezintă biografiile cu ilustraţii inedite, precum şi activitatea profesională pe linie culturală a unui număr de 183 de artişti care au activat aici din anul 1951 până în prezent.  Ediția revizuită și adăugită, lansată în anul 2017, prezintă și alţi artişti renumiţi care nu au fost cuprinşi în cadrul primei cărţi, respectiv pe noii membri ai Ansamblului Folcloric „Doina Banatului”, soliști, instrumentiști, coregrafi și dansatori. 

  Totodată, alte două apariții editoriale apărute în ultimii ani poartă semnătura autorului gugulan. Este vorba despre broşura „Luţă Ioviţă – Barbu Lăutaru al Banatului”, în cadrul căreia autorul oferă cititorilor biografia cu ilustraţii inedite, precum şi activitatea profesională pe linie muzicală a reputatului taragotist Luţă Ioviţă, dar şi alte aspecte mai puţin cunoscute din viaţa acestuia. „Un om, un nume” este o altă culegere avându-l ca autor pe Ștefan Isac, lucrare ce îşi propune să prezinte personalităţile marcante din mai multe domenii de activitate, din zona muncipiului Caransebeș. Autorul a luat decizia de a scrie aceste volume în urma colaborării cu jurnalistul Adrian Crânganu, redactor-şef al săptămânalului „Caraş-Severinul în 7 Zile”, publicaţie unde cunoscutul interpret de muzică tradiţională întreţine rubrica dedicată folclorului din zona Banatului Montan. 

  În momentul de față, artistul gugulan are aproape finalizate și alte două lucrări ce vor vedea lumina tiparului în perioada imediat următoare. Este vorba despre cartea autobiografică intitulată „Ștefan Isac Omul & Artistul”, dar și de volumul-continuare al culegerii „Un om, un nume”. De asemenea, pe masa de lucru a scriitorului se mai află și manuscrisele „Monografia satului Ilova”, „Pelerinajele Corului «Gheorghe Dobreanu» al Catedralei Episcopale”, „Voiaj în istorie și cultură (Impresii și reportaje din Grecia)”, „Lăutari de altădată” și „Mesageri ai cântecului popular”.

Vasi POPESCU