Spitalul Municipal a trecut la Administraţia locală


Joi, 23 septembrie, primarul municipiului Caransebeş, Ion Marcel Vela, şi directorul-coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Dragoş Luca, au parafat Protocolul de predare-preluare a ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii la Spitalul Municipal de Urgenţă, către Administraţia locală. Aprobarea pentru semnarea documentului a fost dată la Consiliul Local Caransebeş, întrunit în şedinţă extraordinară în cursul aceleiaşi zile. La ora actuală, la spital se înregistrează creanţe de aproape 2,4 milioane lei, din care mai mult de 2,3 milioane reprezintă datoria Casei de Asigurări de Sănătate pentru serviciile prestate şi neachitate. De asemenea, spitalul are obligaţii de plată de aproape 1,9 milioane de lei către furnizorii de bunuri şi servicii, achitarea acestora rămânând, conform Protocolului, în sarcina Ministerului Sănătăţii. (C. Senco)

Protocolul de predare-preluare a ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, către Administraţia Publică, a fost semnat joi, 23 septembrie. Documentul a fost parafat de primarul Caransebeşului, Ion Marcel Vela, şi de Dragoş Luca – director-coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, în prezenţa prefectului de Caraş-Severin, Octavian-Gheorghe Ţunea. Aprobarea pentru semnarea Protocolului a fost dată de Consiliul Local Caransebeş, întrunit în şedinţă extraordinară în cursul aceleiaşi zile. Totodată, aleşii locali au mai aprobat ca din Consiliul de Administraţie al spitalului să facă parte consilierul Filip Strejariu, Carmen Georgevici, director executiv al Primăriei, şi Ana Bratu, secretarul Primăriei, iar ca membri supleanţi au fost numiţi consilierul Valentin Dascălu, Alexandru Silianovici şi Gabriela Bănăduc, din partea Primăriei şi a Consiliului Local.

Managerul spitalului, medicul chirurg Gheorghe Borcean, a ţinut să precizeze că la ora actuală se înregistrează creanţe de aproape 2,4 milioane de lei, din care mai mult de 2,3 milioane reprezintă datoria Casei de Asigurări de Sănătate pentru serviciile medicale prestate şi neachitate. De asemenea, spitalul are obligaţii de plată de aproape 1,9 milioane de lei către furnizorii de bunuri şi servicii. Achitarea obligaţiilor de plată ale spitalului rămâne, potrivit Protocolului, în sarcina Ministerului Sănătăţii.

În cadrul şedinţei, primarul Ion Marcel Vela a precizat că nu se vor face schimbări în organigrama spitalului şi toţi cei 407 salariaţi îşi vor desfăşura activitatea în continuare. La rândul lui, prefectul judeţului, Octavian-Gheorghe Ţunea, a declarat că acum administraţia municipiului poate să atragă numeroase fonduri europene pentru modernizarea Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş şi că, din acest moment, unitatea medică ,,îşi va schimba faţa”.

Primarul Marcel Vela a emis Dispoziţia de numire a membrilor Comitetului director interimar al Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş pentru o perioadă de trei luni, acesta fiind format din Gheorghe Borcean – manager, Aurora Gherman – director medical, şi Dinu Mărăscu – director financiar-contabil. Acesta a precizat că acum sunt trei priorităţi majore pentru unitatea medicală – recuperarea datoriilor de la Casa de Sănătate, finanţarea proiectului necesar achiziţionării de aparatură modernă de înaltă tehnologie depus în luna mai de către Primărie pentru accesarea de fonduri europene în valoare de 2,5 milioane euro, şi o nouă imagine pentru unitatea medicală.

Carmen SENCO

Liviu DINU