Spitalul din Caransebeș se reabilitează de sus în jos


Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş a primit recent finanţarea necesară pentru demararea Fazei I din Master-planul general de reabilitare a unității sanitare din municipiul de pe Timiş şi Sebeş. În urma eforturilor reunite ale Comitetului de Conducere al Spitalului şi ale Primăriei Caransebeş, s-a reuşit obţinerea de la Ministerul Sănătăţii a unui suport financiar în valoare de 7,5 milioane de lei, la care se adaugă cofinanţarea de la bugetul local reprezentând suma de 850.000 de lei. Valoarea totală estimativă necesară finalizării Fazei I a investiţiei este de 27,3 milioane de lei, cu finalizare în decembrie 2017.

Faza I de reabilitare a unității sanitare, care va demara în acest an, prevede investiții complexe, care vor schimba radical funcţionarea Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş. Conform proiectului, în cadrul Fazei I sunt cuprinse „lucrări de reparaţii capitale, reabilitare, pentru recompartimentarea etajului 7, în vederea construirii unui Bloc operator centralizat și a unor spații pentru Terapie Intensivă, și recompartimentarea etajului 8, în vederea construirii unor spații de cazare/spații de locuit personal medico-sanitar”, se arată într-un comunicat al conducerii unității sanitare caransebeșene.

Mai exact, este vorba de reconfigurarea etajului 8, care va cuprinde: partea de recompartimentare și construire a cinci spații de cazare – spații de locuit cu două camere, destinate medicilor angajaţi ai unității sanitare cu contract-normă întreagă –, pentru atragerea personalului medical de specialitate în vederea asigurării de servicii medicale prestate la cea mai înaltă calitate; partea de recompartimentare și construire a unor spații tehnice necesare pentru asigurarea funcționalității echipamentelor ce vor deservi noul Bloc operator centralizat, cu Secția A.T.I., și spații destinate zonei sterile.

Modernizarea etajului 7 va cuprinde partea de construire a noului Bloc operator centralizat, compus din Sală de operație 1 – ortopedie/traumatologie, Sală de operație 2 – oftalmologie, Sală de operație 3 – ginecopatie, Sală de operație 4 – chirurgie aseptică, Sală de operație 5 – chirurgie septică, și Sală de operație 6 – chirurgie infantilă.

Noul Bloc operator centralizat va fi construit în conformitate cu normele tehnice aflate în vigoare și va avea asigurate toate spațiile necesare, respectiv sală de gipsare, spații de depozitare, spații de sterilizare, spații pentru depozitarea aparaturii medicale, echipamente medicale, deșeuri medicale, laborator pentru determinări de urgență, precum și camere de lucru/camere de odihnă necesare personalului medico-sanitar.

Etajul 7 va mai avea în componenţă partea de recompartimentare şi amenajare a unor spații pentru Anestezie și Terapie Intensivă, compuse din patru saloane de terapie intensivă cu 15 paturi, prevăzute cu spațiu special de monitorizare și semnalizare 24 de ore din 24 a stării pacienților, vestiare filtru medical, spații de lucru pentru transfuzii, spații de stocare a sângelui și a probelor biologice, spații pentru depozitarea aparaturii farmaceutice/materiale sanitare, spații pentru laborator determinări urgențe, precum și camere de lucru/camere de odihnă pentru personalul medico-sanitar.

Etajul 7 va mai fi dotat cu aparatură medicală, echipamente medicale, instalații de ventilație, instalații de decontaminare, instalații electrice, instalații curenți slabi, instalații detecție incendiu, instalații gaze medicale, echipamente hidranți interiori, precum și echipamente de monitorizare video acces.

Tot pentru acest an a fost aprobată dotarea cu aparatură medicală și echipamente medicale pentru Secția de radiologie imagistică-medicală. În acest sens, s-a finalizat procedura de achiziționare, prin licitație deschisă, a echipamentului medical – computer tomograf de ultimă generație, CT OPTIMA 660SE mimim 64 slice-uri, aprobat de Ministerul Sănătății, prin alocarea de fonduri de la Bugetul de stat pentru anul 2016 a sumei de 3.995.000 de lei, la care se adaugă cofinanțarea aprobată de la bugetul local, în sumă de 450.000 de lei.

Sonia BERGER