Şoferi, Codul Rutier vă pregăteşte ceva!


Regulamentul de aplicare a Codului Rutier va fi modificat din 8 august, când noi dispoziţii în domeniu vor intra în vigoare. Începând cu această dată, unii şoferi nu vor mai avea voie să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor şi nici să transporte persoane în stare de ebrietate. De asemenea, sunt actualizate reglementările privind obţinerea permisului de conducere, după ce noi reguli în domeniu au intrat în vigoare la începutul lunii iunie.

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier va fi modificat, după ce un act normativ în acest sens a fost publicat recent. Hotărârea Guvernului Nr. 480/2013, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 454, din 24 iulie 2013, intră în vigoare la 15 zile de la publicare, adică în 8 august.

Conform acestui document, vor avea dreptul să conducă vehicule din categoria Tr şi posesorii permiselor de conducere valabile pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE, după cum urmează:

  • posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria B are dreptul să conducă tractor rutier, cu masă maximă autorizată de până la 3.500 kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg;

  • posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria BE are dreptul să conducă tractor rutier, cu masă maximă autorizată de până la 3.500 kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică de 3.500 kg;

  • posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria C are dreptul să conducă tractor rutier, cu masă maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg;

  • posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria CE are dreptul să conducă tractor rutier, cu masă maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică decât greutatea maximă a tractorului.

Până acum, regulamentul stabilea doar că posesorul permisului de conducere valabil pentru una dintre categoriile B, C sau CE are dreptul să conducă şi vehicule din categoria Tr, fără alte specificaţii în plus.

De asemenea, noile dispoziţii introduse prin HG Nr. 480/2013 stabilesc că şoferilor ce se deplasează pe vehicule din categoriile AM, A1, A2 şi A le este interzis să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor.

Totodată, este interzis şi transportul persoanelor în stare de ebrietate pe autovehicule din categoriile AM, A1, A2 şi A.

Conform Codului Rutier, este vorba de următoarele categorii:

  • categoria AM: mopede;

  • categoria A1: motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg; tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW;

  • categoria A2: motociclete cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kW/kg şi care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale;

  • categoria A: motociclete cu sau fără ataş şi tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW;

În ceea ce priveşte obţinerea permisului de conducere, dispoziţiile ce vor intra în vigoare în 8 august stabilesc, la art. 36, că cursul de pregătire teoretică şi practică pentru susţinerea examenului de obţinerea a permisului de conducere este valabil un an de la data absolvirii.

De asemenea, conform prevederilor HG Nr. 480/2013, candidaţii care au fost declaraţi „admis” la proba teoretică şi nu au finalizat examenul pentru obţinerea permisului de conducere vor susţine proba practică în conformitate cu reglementările în vigoare la data promovării probei teoretice.

Amintim că regulile privind examenul de obţinere a permisului auto au fost modificate recent, prin Ordinul Ministrului Afacerilor Interne Nr. 82/2013, intrat în vigoare din 11 iunie 2013.

Bianca METEŞ