Campionat cu reguli de infarct pentru FC Caransebeș 1913


În ședința de săptămâna trecută, Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, reunit la Casa Fotbalului, a adoptat decizii care privesc în mod direct şi viitorul campionat al Ligii a II-a, ediţia 2015-2016.

Printre cele mai importante se numără şi aprobarea programului şi calendarului competiţional al Ligii a II-a.  În continuare, vă prezentăm câteva dintre hotărârile luate cu acest prilej. Astfel, cele două serii ale celui de-al doilea eşalon fotbalistic al României, formate din câte 14 echipe fiecare, a debutat pe 29 august şi se va întinde pe o durată de aproape zece luni, până pe 18 iunie 2016. În acest interval se vor disputa 26 de etape în campionatul regulat, urmate de încă 10 de play-off sau play-out şi, în final, de jocuri de baraj, fie pentru locurile 2 sau 9, promovare sau retrogradare, sau pentru stabilirea celei de-a treia nou-promovate în Liga I. În toată această perioadă vor fi și şase etape intermediare, două în tur, trei în retur şi una în play-off sau play-out.

După încheierea, în 2 aprilie 2016, a campionatului regulat, se va continua cu play-off-ul şi play-out-ul, acestea luând startul imediat, în data de 9 aprilie. Aproximativ două luni vor ţine aceste mini-turnee, care se vor întinde pe durata a zece etape, pe 4 iunie 2016 ştiindu-se cu siguranţă cele două nou-promovate în Liga I, dar şi alte şase retrogradate în Liga a III-a (echivalentul poziţiilor 10-12 din play-out-ul celor două serii). În plus, ocupantele locului al treilea în play-out-ul celor două serii (echivalentul locului 9) vor disputa un meci de baraj, în urma căruia învinsa va retrograda în Liga a III-a.

Programul play-off-ului și al play-out-ului: etapa 1, 9 aprilie; etapa a II-a, 16 aprilie; etapa a III-a, 23 aprilie; etapa a IV-a, 30 aprilie; etapa a V-a 7 mai; etapa a VI-a, 10 mai  intermediară; etapa a VII-a, 14 mai; etapa a VIII-a, 21 mai; etapa a IX-a, 28 mai; etapa a X-a, 4 iunie.

Pe 8 şi 11 iunie vor avea loc jocurile de baraj pentru stabilirea echipei de pe locul II, ce ar putea promova şi ea în Liga I, dar şi ce loc 9 va retrograda. În data de 18 iunie va fi punctul final al sezonului 2015-2016, la acea dată urmând să fie stabilit jocul de baraj, promovare/retrogradare, Liga I/Liga a II-a. Aici se vor întâlni câştigătoarea barajului dintre locurile 2 din Liga a II-a şi ocupanta locului 12 din Liga I.

IMPORTANT:

la finalul sezonului regulat, ocupantele locurilor 13 şi 14 din fiecare serie vor retrograda direct;

în play-off şi play-out se va intra cu jumătate din punctele obţinute în sezonul regulat, în meciurile jucate cu grupările clasate pe locurile 1-12. În cazul în care punctajul este impar, se va rotunji în plus după împărţire;

pe parcursul unui meci, echipele sunt obligate să folosească în acelaşi timp şi pe toată durata meciului un număr de minimum doi juniori Under 19 (jucători născuţi după data de 1 ianuarie 1996) şi, totodată, cel mult doi extracomunitari concomitent în teren.    

Sorin ROGOZ