Situațiile de urgență, gestionate corect în Caraș-Severin


Conform bilanțului făcut de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, anul 2015 a debutat cu evenimente cu grad ridicat de risc. Pe parcursul anului trecut au fost înregistrate o serie de alte evenimente pentru gestionarea cărora a fost nevoie de cooperarea mai multor structuri din cadrul acestui comitet, precum şi adoptarea unor măsuri eficiente.

„Planul roşu de intervenţie” a fost pus în aplicare în două situaţii, în ambele cazuri fiind vorba despre accidente rutiere în care au fost implicate autocare cu număr mare de pasageri. De asemenea, tot despre cooperare a fost vorba şi în cazurile de căutare sau salvare a persoanelor rătăcite sau dispărute în medii ostile vieţii.

Conform raportului dat recent publicității, cele mai multe dintre evenimentele produse s-au manifestat pe timpul unor informări sau atenţionări şi avertizări hidrometeorologice. Astfel, teritoriul judeţului a fost vizat de 179 de astfel de informări, 160 meteorologice şi 19 hidrologice.

Toate aceste date, însoţite de măsuri adaptate pe tipuri de riscuri posibile, au fost transmise către responsabilii de la nivelul localităţilor, pentru asigurarea avertizării populaţiei şi pregătirea mijloacelor de primă intervenţie.

„Se poate spune că activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a desfăşurat în condiţii bune, reuşindu-se gestionarea corectă a tuturor situaţiilor manifestate pe teritoriul judeţului Caraș-Severin. Probleme au fost întâmpinate în relaţionarea cu unele Comitete locale pentru situaţii de urgenţă, respectiv preşedinţii acestora, care în anumite situaţii nu au acordat atenţia cuvenită măsurilor şi acţiunilor de protecţie a comunităţilor. Lipsa mijloacelor de primă intervenţie, lipsa surselor artificiale sau naturale de apă sunt factori care pot afecta în mod negativ gestionarea situaţiilor de urgenţă care se manifestă în mod frecvent”, au conchis reprezentanții CJSU Caraș-Severin.

Bianca METEȘ