Se modernizează Stația de transformare de la Balta Sărată


Recent, la Caransebeș au început lucrările de modernizare și consolidare a Staţiei de transformare de înaltă tensiune din cartierul Balta Sărată. Acestea vor însuma o investiție estimativă de 2,65 milioane lei, iar odată cu finalizarea lor, cei aproximativ 40.000 de clienți deserviți de stație vor beneficia de mai multă siguranță în alimentarea cu energie electrică, precum și de un confort sporit.

Staţia de transformare 110/20/6 kV Balta Sărată a fost pusă în funcţiune în anul 1958. Aceasta alimentează cu energie electrică, prin intermediul reţelei de medie şi joasă tensiune, peste 15.000 de clienţi din municipiul Caransebeş, la care se adaugă aproximativ 25.000 de clienți din localitățile Păltiniş, Delineşti, Apadia, Jupa, Zăgujeni, Maciova, Căvăran, Zorlencior, Zorile, Cornuțel, Mâtnicu Mare, Tincova, Sacu, Muntele Mic, Borlova, Buchin, Valea Timişului, Vârciorova, Ilova, Vălişoara, Slatina-Timiş, Petroşnița și Bucoşnița.

Această staţie de transformare are în prezent o putere instalată de 50 MVA (Mega Volt Amper).

Lucrările de modernizare se vor desfășura în mai multe etape. Astfel, se vor înlocui celulele de medie tensiune de 20 kV cu celule noi, moderne, și se vor monta protecții noi la celulele de 20 kV, care vor creşte siguranța în alimentarea cu energie electrică.

La celulele de înaltă tensiune se vor monta în camera de protecţii dulapuri noi, cu terminale numerice de comandă şi protecţie, unificate în rețelele electrice ale Enel. De asemenea, se vor executa şi lucrări de consolidare a clădirii, minimizând astfel riscurile în caz de cutremur. În plus, se vor înlocui panourile de servicii auxiliare, astfel încât stația de transformare să fie integrată în sistemul de control de la distanță (Telecontrol).

Unul dintre principalele beneficii ale sistemul Telecontrol este că, în cazul unor întreruperi care afectează zone extinse, permite tehnicienilor Enel să execute manevrele de realimentare cu energie într-un timp scurt. În cazul apariţiei unei defecţiuni, în loc să fie trimisă o echipă de electricieni pe teren, acţiune care necesită timp, sistemul Telecontrol  permite identificarea zonei afectate mult mai repede şi efectuarea de la distanţă a manevrelor pentru realimentarea cu electricitate a consumatorilor. În plus, sistemul Telecontrol reprezintă un prim pas pentru reţelele inteligente, ce permit, alături de contorul inteligent, o conectare digitală între contor şi sistemul de control, aducând astfel multiple beneficii consumatorilor.

Proiectul face parte din amplul program de investiţii derulat de Enel în România pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite clienţilor, modernizarea reţelei şi implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale Grupului Enel.

Mădălina DOMAN