Scriitori caransebeșeni, la Timișoara


Sâmbătă, 6 februarie, la Timișoara a avut loc Întâlnirea literară a membrilor Ligii Scriitorilor Timișora – Banat. Moderatorul acțiunii a fost președintele LSFTB, prof. Doina Drăgan, iar punctul central al acesteia a fost lansarea publicației Anuarul Asociației „Liga Scriitorilor“ Filiala Timișoara – Banat.

Prof. Doina Drăgan a făcut pentru început o scurtă incursiune în trecut, amintind de apariția anuarelor din 2010 până în 2014, după care a menționat numele coordonatorilor anuarului din 2015 – prof. Doina Drăgan, ing. Florin-Gheorghe Brie-Bonchiș, prep. univ. Andreia-Elena Lampinen-Anucuța și prof. Ana-Cristina Popescu, din Caransebeș, și a prezentat capitolele acestuia.

Prefața anuarului a fost semnată, ca de fiecare dată, de Al. Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor Români și Membru corespondent al Academiei Americano- Română de Știință și Artă, iar argumentul volumului de prof. Doina Drăgan – președinte LSFTB.

În capitolul întâi, destinat cronicilor literare, se regăsesc, în ordinea publicării materialelor, scriitorii Al. Florin Țene, Mariana Strungă, Ana-Cristina Popescu, Doina Drăgan, Adrian Crânganu, redactorul-șef al săptămânalului „7 Zile”, care apare la Caransebeş, Constantin Strungă, Andrușa R. Vătuiu, Iosif Kovacs, Daniel Luca, Antuza-Valentina Dârlea, Teodora Stanciu, Lucia Elena Popa, Ana Caia, Ion Turnea, din Caransebeş, Mariana Strungă, Ludmila Grama, Urfet Șachir, Mihai Leonte, Gabriela Dagmar Preda, Maria Ieva, unii în postura de critici literari, alții cu bucuria unei cărți prezentate.

Capitolul al doilea menționează prezența unor membri ai LSFTB la simpozioane, comunicări, întâlniri ale altor asociații, dar și concursuri. Andrușa Ion Vătuiu-Rouă a luat cuvântul prezentând pe scurt activitatea sa literară pe parcursul a douăzeci și cinci de ani.

Capitolul a treilea a fost dedicat Zilei Limbii Române. Scriitorii Ana Ghiaur, Ana-Cristina Popescu şi Mariana Strungă au recitat poezii dedicate limbii române, ce se regăsesc și în anuar.

Călătoriile de documentare și pelerinajele au fost relatate în capitolul al patrulea. A luat cuvântul Andrușa R. Vătuiu și a prezentat volumul „Am ajuns în Rai”.

În următorul capitol sunt publicate poezii ale membrilor filialei, traduse în limbi de circulație internațională. Au recitat din creaţia proprie Mariana Strungă, Ana Caia, Ioan Corneliu Iovuța.

În capitolul al şaselea este prezentată noua membră a filialei, Maria Ieva, care a și luat cuvântul.

În capitolul al şaptelea se regăsesc poeziile și eseurile despre Dunăre, prezentate în luna octombrie 2015 la Întâlnirea literară a Filialei timişorene. Compozitoarea și scriitoarea Florica Bruțiu Baciu a interpretat „Rapsodie Dunăreană”.

Ultimul capitol este dedicat Proiectului European „Gusturile Dunării – pâine, vin și plante“. A luat cuvântul caransebeşeanca Ana-Cristina Popescu, care şi-a prezentat volumul  intitulat „Gustul pâinii“. Tot Ana-Cristina Popescu a prezentat și antologia Gabrielei Dagmar Preda, „Lumea mea“ , dar și revista de cultură, literatură și artă „În bătaia peniței“, pe care a fondat-o la Cransebeș împreună cu Adrian Popescu, Ion Turnea și Simona Petronela Mîțu.

La finalul Întâlnirii literare s-a făcut un scurt bilanț al realizărilor filialei în cursul anului 2015.

Ion TURNEA