Schitul „Sf. Dionisie Exiguul” din Bucova își sărbătoreşte hramulDuminică, 1 septembrie, Schitul „Sf. Dionisie Exiguul” din Bucova își va sărbători hramul. Acesta este primul aşezământ monahal din Patriarhia Română cu acest hram şi a fost ctitorit cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, de familia Ghiorghioni, în memoria fiului lor Dionisie, trecut prematur în lumea drepţilor. Sfântul Dionisie Exiguul, părintele Erei creştine şi al Dreptului bisericesc, a fost canonizat în data de 27 octombrie 2008, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Această nouă aşezare monahală aflată într-un peisaj mirific cuprinde biserica schitului, construită în stil moldovenesc, şi un corp de chilii, pentru monahii acestui nou schit. Cu prilejul deschiderii schitului, în 3 octombrie 2009, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, alături de un sobor de preoţi, a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii şi de sfinţire a corpului de chilii.
La prăznuirea primului hram Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, în 1 septembrie 2010, Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului a târnosit biserica acestui aşezământ monahal, Sfânta Liturghie arhierească s-a oficiat alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, cu acest prilej, în cadrul Sfintei Liturghii, săvârşindu-se şi o slujbă de pomenire pentru fiul ctitorilor, Dionisie Ghiorghioni.
La acest eveniment important din viaţa Episcopiei Caransebeşului au participat reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi numeroşi credincioşi din localităţile învecinate, care au primit cu bucurie ctitorirea unei noi mănăstiri în frumoasele văi din Munţii Ţarcului.
Romulus FRÎNCU