Schitul Poiana Mărului şi-a sărbătorit hramul


La sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Schitul Poiana Mărului şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej luni, 23 iunie, şi marţi, 24 iunie, un mare număr de credincioşi din Eparhia Caransebeşului şi din alte zone ale Banatului s-au adunat în rugăciune şi au participat la slujbele oficiate de către PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

Luni seară, s-a plecat în procesiune cu Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, de la Parohia Măru spre mănăstire, unde a fost oficiată Slujba Vecerniei şi a Litiei, urmată de Slujba Utreniei, Acatistul Sf. Ioan Botezătorul şi s-au făcut rugăciuni de dezlegare.

În zorii zilei de marţi au fost oficiate Slujba de Sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu, urmate de Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corala bărbătească „Contrast” din Timişoara. În continuare, a fost oficiată slujba de sfinţire a noii trapeze de vară a schitului, după care toţi pelerinii au participat la o agapă frăţească.

Situată în peisajul turistic bănăţean din staţiunea Poiana Mărului, acest aşezământ monahal a luat fiinţă la iniţiativa preotului Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru, înainte de Revoluţia din 1989. Biserica zidită în cadrul complexului monahal a fost târnosită în ziua de 24 iunie 2008, de către PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, după osteneala de doi ani a monahiei stareţe Olimpiada Tiliuţă, împreună cu obştea de călugăriţe, iar în 2009 s-a amenajat primul corp de chilii, dintr-o veche baracă a sucursalei Hidroconstrucţia Bistra.

În anul 2010, aici s-au făcut demersuri pentru ctitorirea unui nou corp de chilii şi a unui paraclis de iarnă. Piatra de temelie a paraclisului a fost aşezată la data de 24 iunie 2013, de către PS Episcop Lucian, el fiind închinat Maicii Domnului la praznicul Intrării în Biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Atât corpul vechi de chilii, cât şi noua construcţie, vor dobândi la finalizare şi o latură filantropică, destinată copiilor abandonaţi.

În prezent, activitatea vieţuitoarelor de aici se îndreaptă spre definitivarea lucrărilor de amenajare a ansamblului monahal şi peisagistic, precum şi a atelierelor de pictură, broderie şi croitorie. Printre activităţile administrative, călugăriţele se îndeletnicesc şi cu confecţionarea de veşminte preoţeşti în atelierele de croitorie şi broderie. Cadrul natural şi aerul curat oferă pelerinului şi turistului momente de înălţare sufletească şi sănătate trupească în tinda mănăstirii de la Poiana Mărului.

Bianca METEŞ